nieuws

Journalistieke prijzen uitgereikt, Volkskrant-verslaggevers krijgen ‘Tegel’ voor Sywert-onthullingen

Bij de uitreiking van de Tegels, de belangrijkste journalistieke prijzen in Nederland, zijn maandag twee Volkskrant-journalisten in de prijzen gevallen. Frank Hendrickx en Tom Kreling werden in de categorie Nieuws bekroond voor hun onthulling dat Sywert van Lienden en zijn twee kompanen aan de mondkapjesdeal hadden verdiend.

Pepijn de Lange
Sywert van Lienden herhaalde het keer op keer: belangeloos stelde hij miljoenen mondkapjes veilig voor de Nederlandse zorg. De Volkskrant onthulde dat hij en zijn collega's toch verdienden aan de deals.  Beeld ANP / Robin Utrecht
Sywert van Lienden herhaalde het keer op keer: belangeloos stelde hij miljoenen mondkapjes veilig voor de Nederlandse zorg. De Volkskrant onthulde dat hij en zijn collega's toch verdienden aan de deals.Beeld ANP / Robin Utrecht

De Tegels, die sinds 2006 worden uitgereikt, zijn vernoemd naar het boek Tegels lichten van H.J. A. Hofland, die in 1999 door collega’s werd uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw. Bij de uitreiking van dit jaar werd Free Press Unlimited, dat zich wereldwijd inzet voor persvrijheid, verrast met een ‘speciale’ Tegel. Die onderscheiding kreeg de organisatie onder meer voor haar inzet voor journalisten in Oekraïne. Directeur Ruth Kronenburg laat op Twitter weten ‘ontzettend vereerd’ te zijn met de prijs.

Ook de nieuwswebsite Follow the Money wist met een onderzoek naar de mondkapjesdeal van Van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel een Tegel te winnen. Het boek Sywerts miljoenen: de jacht op het mondkapjesgoud van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen sleepte de publieksprijs in de wacht.

Zeven Tegel-nominaties van de Volkskrant

Naast de onthullingen over Sywert van Lienden door Frank Hendrickx en Tom Kreling waren nog zes Volkskrant-artikelen of -producties voor een Tegel genomineerd. Lees, bekijk en beluister ze hier.

In de categorie Onderzoek ging de Tegel naar Pieter Klein, Stephan Koole en Roel Schreinemachers van RTL Nieuws, die in april vorig jaar onthulden dat het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte in de toeslagenaffaire doelbewust informatie voor het parlement had achtergehouden. Drie journalisten van datzelfde programma, Erik Mouthaan (Noord-Amerika-correspondent), Ruben Leter (producer) en David Eling (camera), legden beslag op de prijs voor de beste verslaggeving voor de manier waarop zij de bestorming van het Capitool in beeld brachten.

Beste interview

De Tegel voor het beste interview van afgelopen jaar ging naar Sinan Can, die voor de documentaire Retour kalifaat in Noord-Syrië met enkele Europese IS’ers sprak om te horen hoe zij terugkijken op het regime van Islamitische Staat. Can ging ook in gesprek met de slachtoffers: jezidi-vrouwen die vertellen hoe ze door IS werden verkocht op een slavenmarkt, verkracht en gedwongen tot een huwelijk.

Onderzoeksplatform Pointer van KRO-NCRV won in de categorie Buitenland. Onder de titel ‘Het schaduwleger van Europa’ bracht Pointer samen met Lighthouse Reports en internationale media in kaart hoe mensen bij de grenzen van Europa met geweld werden tegengehouden en teruggeduwd, zonder een kans te krijgen om asiel aan te vragen. De prijs voor regionale journalistiek werd gewonnen door Noordhollands Dagblad-verslaggever Bart Vuijk, voor twee onderzoeksverhalen over de Tata steel-fabriek in IJmuiden.

In de categorie Achtergrond viel de documentaire De Sobibor Tapes van Piet de Blaauw (regie) en Jan Peter Tuinstra (camera en montage) in de prijzen. De ruggengraat van de documentaire bestaat uit opnames van Jules Schelvis, die veertig jaar geleden overlevenden van het Duitse vernietigingskamp Sobibor interviewde die betrokken waren bij de Joodse opstand tegen de SS-bewakers in het kamp. De tapes van Schelvis zijn het enige levende bewijs van die gebeurtenissen uit 1943.

Prijs voor datajournalistiek

De prijs voor datajournalistiek ging naar De Groene Amsterdammer-journalisten Coen van de Ven, Joris Verbeek, Sahra Mohamed en Karlijn Saris. In het artikel ‘Misogynie als politiek wapen’ zetten zij uiteen hoe vrouwen die zich mengen in het publieke debat online te maken krijgen met haat en agressie.

Met hun podcast De Deventer Mediazaak wonnen Anngriet Wietsma (regie en scenario) en Joram Willink (creative producer) de Tegel in de categorie Audio/Podcast. De podcast reconstrueert hoe in de nasleep van een moord op een weduwe in Deventer verscheidene media jarenlang een onschuldige man verdenken. In zes afleveringen van drie kwartier komen talloze betrokkenen, onder wie opiniepeiler Maurice de Hond, aan het woord. De podcast werd gemaakt voor het VPRO/Human-radioprogramma Argos.

Pionier

Een journalist van datzelfde programma won de Tegel in de categorie Pioniers, voor journalisten die maximaal twee jaar in de journalistiek werkzaam zijn: Thijs Broekkamp werd voor zijn reportage Jezidi getuigenissen ongehoord gelauwerd.

De Tegel voor Online werd gewonnen door een team van Nieuwsuur en NOSop3, dat in de digitale productie De stemmen bij de MH17 aan de hand van afgeluisterde gesprekken het neerstorten van het passagiersvliegtuig reconstrueert. In de categorie Storimans, voor het beste camerawerk om een verhaal over te brengen, won Daimon Xanthopoulos met zijn documentaire Waar liggen de grenzen van Europa?, over de onmenselijke omstandigheden waarin migranten op de grens van Bosnië-Herzegovina en Kroatië verblijven.

Verbetering: In een eerdere versie van dit stuk werd onterecht de suggestie gewekt dat Jules Schelvis interviews heeft afgenomen in vernietigingskamp Sobibor. Dat is gecorrigeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden