nieuws

Journalistieke prijs Tegel uitgereikt, Volkskrant verzilvert nominatie in categorie Pioniers

Maandagavond werden de Tegels uitgereikt, de belangrijkste journalistieke prijzen in Nederland. De uitreiking vond plaats in de Centrale Bibliotheek in Den Haag en werd uitgezonden via een livestream. In twaalf categorieën was een Tegel te winnen.

Redactie
De drukkerij in Amsterdam waar onder andere de Volkskrant en NRC worden gedrukt.  Beeld Pauline Niks
De drukkerij in Amsterdam waar onder andere de Volkskrant en NRC worden gedrukt.Beeld Pauline Niks

Volkskrant-journalist Ashwant Nandram heeft een Tegel gewonnen in de categorie Pioniers, voor een drietal verhalen: een reconstructie hoe de progressieve Amsterdamse nachtclub De School het mikpunt werd van het antiracismedebat, een verzamelinterview over hoe verschillende generaties de strijd tegen racisme in Nederland voeren en een artikel over gearrangeerde huwelijken in Nederland.

In de categorie Nieuws ging de prijs naar onderzoeksjournalisten Eelke van Ark en Jan-Hein Strop van Follow the Money. Zij onthulden dat de Zwitserse farmaceut Roche zijn machtspositie misbruikte waardoor een tekort aan coronatesten in Nederland ontstond. Roche hield de receptuur van een ingrediënt van de testen geheim, terwijl laboratoria dat eenvoudig zelf konden maken. De publicatie zorgde voor ophef, waarna Roche alsnog het recept openbaar maakte. Van Ark en Strop wonnen ook de publieksprijs met hun onderzoek.

Belarus

Emilie van Outeren, correspondent Midden-Europa & Balkan voor NRC Handelsblad, won de Tegel in de categorie verslaggeving voor haar verhalen uit Belarus. Zij deed verslag van de opstanden in het land na de verkiezingsfraude van president Loekasjenko in augustus. De protesten werden buitengewoon gewelddadig neergeslagen. Van Outeren raakte gewond bij een van de protesten en belandde in het ziekenhuis, waar ze ook over schreef. De Tegel in de categorie achtergrond gaat ook naar NRC. Die is gewonnen door Mark Lievisse Adriaanse en Derk Stokmans, die een reconstructie maakten van de corona-uitbraak in Nederland en de overheidsreactie daarop.

De interview-Tegel gaat naar Marco Knippen van het Noordhollands Dagblad. Hij interviewde Gerrit Beltman, een turncoach die jarenlang turnsters mishandelde en vernederde. Beltman trok in het interview het boetekleed aan en vroeg aandacht voor de misstanden in de turnwereld. In de categorie Buitenland ging de Tegel naar Sinan Can, Danielle van Lieshout, Lisette van Vliet, Wali Hashimi voor een aflevering die zij maakten voor Synaps, het buitenlandprogramma van de BNN/VARA. In ‘Bloedmineralen’ tonen zij aan hoe door de handel in het mineraal talk, consumenten van bijvoorbeeld paracetamol terrorisme financieren.

Bosnië

De Storimans-Tegel voor journalistiek camerawerk ging naar Pierre Rezus, voor zijn werk voor een aflevering van VPRO-serie In Europa. De aflevering ging over Bosnië, hoe daar de burgeroorlog en genocide (1991-1995) nog steeds doorwerken in het heden. In de categorie Audio/Podcast ging ‘De plantage van onze voorouders’ met de prijs naar huis, een podcast over het Nederlandse slavernijverleden van Maartje Duin en Peggy Bouva. Zij onderzoeken hierin hun gezamenlijk verleden, dat is verbonden aan een plantage in Suriname.

In de categorie Onderzoek ging de prijs naar Nieuwsuur. Zij brachten aan het licht dat de RIVM-richtlijnen voor personeel in verpleeghuizen om geen beschermende kleding te dragen, mensen in gevaarlijke situaties bracht en ook levens van patiënten heeft gekost. De Tegel in de categorie Regionaal/lokaal naar Sjors van Beek & Rik van Hulst van dagblad De Limburger, voor hun artikel over grove misstanden bij de politie in Horst.

Stikstofvervuilers

De prijs voor datajournalistiek ging naar journalisten van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico. Adrián Estrada en Felix Voogt, samen met Evert de Vos. Zij deden onderzoek naar grote stikstofvervuilers en ontdekten dat een kleine groep van veehouderijen voor onevenredig veel stikstof in de natuur zorgt, zogenoemde ‘piekbelasters’. De Online Tegel werd gewonnen door Pointer, het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV. Met ‘De straat die niet meer bestaat’ vertelden ze de verhalen achter de woningen van Nederlandse Joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onteigend werden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden