NieuwsModernisering Wob

Journalistiek roept op tot modernisering Wet openbaarheid van bestuur

De Tweede Kamer moet het voorstel voor de Wet open overheid (Woo) afwijzen en zich inzetten om de bestaande Wet openbaarheid van bestuur (Wob) te moderniseren. Eensgezind doet de Nederlandse journalistiek die oproep in een brief aan de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Dion Graus (PVV) en Geert Wilders (PVV) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Dion Graus (PVV) en Geert Wilders (PVV) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

De Kamer buigt zich dit voorjaar over het wetsvoorstel voor de Woo. De brief is een initiatief van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en wordt ondersteund door de hoofdredacties van vijftig vooraanstaande media. Alle landelijke en regionale kranten, NOS Nieuws, RTL Nieuws, alle regionale omroepen, opiniebladen, journalistieke radio- en tv-programma’s, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten hebben zich achter de VVOJ geschaard.

‘Moderniseren en verbeteren van de Wob zal de openbaarheid van bestuur meer bevorderen dan het huidige Woo-voorstel en de journalistiek beter in staat stellen haar controlerende rol in onze democratie te vervullen’, schrijft de verzamelde Nederlandse journalistiek in de brief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden