Journalistenverenigingen maken zich zorgen: 'Rutte III brengt journalistiek serieuze schade toe'

De maatregelen in het regeerakkoord van kabinet Rutte III brengen de journalistiek 'serieuze schade toe'. Dat zegt belangenvereniging NDP Nieuwsmedia, die onder andere dagbladen, tijdschriften, persbureaus en websites vertegenwoordigt. Ook de journalistenvakbond NVJ maakt zich zorgen.

Drukkerij van de Volkskrant. Beeld Najib Nafid / de Volkskrant

De plannen, die nog worden uitgewerkt tot wetsvoorstellen, vallen vooral slecht bij krantenuitgevers. Ze zijn bang dat ze 20 duizend bezorgers in loondienst moeten nemen. Zzp'ers die minder verdienen dan 15 tot 18 euro per uur worden voortaan aangemerkt als werknemer. Hun baas dient werknemersverzekeringen en vakantiegeld te betalen.

Het belangrijkste bezwaar van NDP Nieuwsmedia is dat deze maatregel grote praktische problemen zou veroorzaken. 'Krantenbezorgers worden sinds jaar en dag per klus betaald, ze zijn niet verplicht zelf te komen. Als iemand ziek is of geen tijd heeft, kan hij zijn zus of moeder laten invallen. Dat is de beste manier om stipte bezorging in de vroege ochtend te garanderen', zegt een woordvoerder. 'Als je die mogelijkheid wegneemt, komt de dagbladbezorging in acuut gevaar'.

Ook de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent valt verkeerd. Die leidt ertoe dat gedrukte nieuwsmedia - kranten en tijdschriften - jaarlijks 30 miljoen euro meer afdragen aan de staat. Dat 'komt extra hard aan' omdat nieuwsuitgevers al jaren worstelen met dalende printoplages en kelderende advertentie-inkomsten. Als dit plan doorgaat, is het tarief voor kranten hoger dan in bijna alle andere West-Europese landen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten pleit voor een uitzonderingspositie voor dagbladen en tijdschriften: 0 procent btw. 'Journalistiek is geen blikje cola, maar een publieke dienst die je moet waarborgen', zegt secretaris Thomas Bruning.

De NVJ ziet ook lichtpunten. 'We zijn blij dat de publieke omroep niet opnieuw hoeft te bezuinigen en dat Rutte III investeert in onderzoeksjournalistiek. Het zou goed zijn als dat extra geld ook beschikbaar komt voor regionale en lokale media; die komen steeds minder toe aan het controleren van de macht.'

De belangrijkste plannen van het nieuwe kabinet

Na een historisch lange formatie is het kabinet Rutte III er eindelijk. Wij gidsen je door het regeerakkoord. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen? Bekijk het in het Rutte III-filter.

'Het is een samengeraapt zootje'
Bij de laatste landelijke verkiezingen ging bijna driekwart van stemmen in Tubbergen naar de vier partijen van het nieuwe kabinet. Toch is er daar weinig vertrouwen in Rutte III. 'Eerlijkheid is er niet meer in de politiek.'

Vertrouwen in de toekomst, maar ook angst voor de kiezer
Er gaat stevig geregeerd worden, is de boodschap die opklinkt uit het regeerakkoord. Maar uit de gedetailleerdheid ervan blijkt ook dat de coalitiepartners elkaar niet helemaal vertrouwen. En dan is er nog de grommende kiezer.

Een kabinet voor werkend Nederland
Gepensioneerden gaan een onzekere tijd tegemoet. Hun pensioen wordt de komende jaren niet of nauwelijks verhoogd, terwijl de inflatie wel oploopt. Werkenden kunnen dat compenseren met looneisen en zullen dat volgens de ramingen ook doen.

Koopkrachtverandering
Wat betekent die koopkrachtprognose nu écht voor u? Bekijk het hier.

Leef nu, betaal later
Het kabinet maakt zichzelf financieel kwetsbaar, blijkt uit het regeerakkoord. In feite plundert het de schatkist voor de langere termijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden