Journalisten vermoord in Mali

In de stad Kidal in het noorden van Mali zijn zaterdag twee Franse journalisten ontvoerd en doodgeschoten. De dubbele moord illustreert de chaotische situatie in het noorden van het land, waar binnenkort ook Nederlandse vredestroepen naartoe gaan.

PARIJS - Vooral Kidal staat bekend als onveilig. Afrikaanse vredestroepen moeten er de orde bewaren, maar gewapende islamisten en Toearegstrijders kunnen er vrijelijk rondlopen.


Ghislaine Dupont en Claude Verlon werkten voor Radio France International. Ze hadden in Kidal een interview met een vertegenwoordiger van de MNLA, een beweging van voormalige Toearegrebellen. Na het gesprek werden ze ontvoerd door gewapende strijders. Gealarmeerde Franse troepen begonnen een zoektocht naar de journalisten, die even later dood werden gevonden, een kilometer of 10 van Kidal. Volgens Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, zijn ze in koelen bloede vermoord.


De identiteit van de moordenaars is onbekend. Als waarschijnlijkste optie worden leden van islamistische strijdgroepen als Al Qaida in de Maghreb genoemd. Toearegrebellen staan er niet om bekend dat zij mensen ontvoeren. Ook is onduidelijk waarom de journalisten zo snel zijn doodgeschoten en niet in gijzeling zijn genomen. Mogelijk voelden de ontvoerders zich bedreigd door de Franse militairen die de achtervolging hadden ingezet, maar het Franse leger stelt dat de ontvoerders niet in het vizier zijn geweest.


In heel Noord-Mali is het de laatste tijd onrustig, vooral door aanslagen en aanvallen van islamistische strijdgroepen. De onveiligste stad in het gebied is Kidal. Tien dagen geleden kwamen twee vredesmilitairen uit Tsjaad om het leven bij een aanslag. 'Kidal is de enige regio waar de staatssoevereiniteit nu niet gevestigd is', zei de Malinese minister van Defensie Maïga.


'Niemand heeft het voor het zeggen in Kidal, het is pure anarchie', zei de Franse antropoloog en Toearegspecialist André Bourgeot. Franse troepen zijn er nauwelijks, het Malinese leger blijft doorgaans op zijn basis buiten de stad, de blauwhelmen van de vredesmacht Minusma staan machteloos tegenover de infiltraties van islamistische strijders en Toearegrebellen.


De positie van de MNLA, de belangrijkste Toearegbeweging, wordt als dubbelhartig beschouwd. Na de Franse interventie koos zij de zijde van de Malinese regering, tegen de islamisten. Maar de MNLA-strijders hebben hun wapens niet ingeleverd, anders dan bij de vredesonderhandelingen was afgesproken. 'Er zijn meerdere legers in de stad, dat is het probleem', aldus Minusmatopman Bathily.


De Franse minister Fabius heeft verklaard dat zijn land de veiligheidssituatie rond Kidal zal verbeteren, zonder te zeggen op welke manier.


Hoe chaotisch het is in het noorden van Mali werd dit weekeinde onderstreept door de dood van twee Fransen. Nederlandse militairen gaan in dit gebied aan een VN-missie deelnemen.


Pagina 21: Commentaar


Grote vraagtekens rond Nederlandse missie in Mali

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden