Journalisten opgepakt in verband met RaRa

De Haagse politie heeft dinsdag de journalisten H. Krikke en J. Müter gearresteerd. Het tweetal, dat deel uitmaakt van het Amsterdamse journalistencollectief Opstand, wordt verdacht van betrokkenheid bij de radicale actiegroep RaRa....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De politie had in september vorig jaar al huiszoekingen verricht in het kantoor van Opstand en bij drie bestuursleden van het collectief. Bij die inval werd een grote hoeveelheid archiefmateriaal in beslag genomen.

Een maand daarna kregen Krikke en Müter te horen dat ze werden beschuldigd van lidmaatschap van RaRa (Revolutionaire Anti Racistische Actie). Om wat justitie 'tactische redenen' noemde, werden ze toen nog niet aangehouden.

Het is onduidelijk waarom nu wel tot arrestatie is overgegaan. De Haagse officier van justitie N. Zandbergen wil alleen kwijt dat de aanhouding 'een logische stap is', gezien de vorderingen in het onderzoek.

Nog steeds wil het Openbaar Ministerie niet precies zeggen waarvan Krikke en Müter, beiden 36 jaar oud, worden verdacht. Hun is voorlopig alleen deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

De Haagse politie begon met het onderzoek naar aanleiding van de bomaanslag op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 1 juli 1993. Daarbij werd veel materiële schade aangericht. Volgens Zandbergen betekent de arrestatie van Krikke en Müter niet automatisch dat ze worden verdacht van het plaatsen van de bom.

De advocaten van het tweetal maken bezwaar tegen de arrestatie. Mr M. Wijngaarden: 'Dit is belachelijk, om de simpele reden dat Krikke en Müter al hadden aangeboden vragen van de politie te beantwoorden.' Dat gebeurde wel op voorwaarde dat justitie de beschuldigingen bekend zou maken. Wijngaarden noemt het 'idioot dat ze van hun fietsen zijn gehaald door een arrestatieteam'.

Volgens de raadsman blijkt uit een politierapport alleen dat er sprake is van overeenkomsten in het gedachtengoed van RaRa en Opstand met betrekking tot het vreemdelingen- en asielbeleid. 'Maar in Nederland kunnen mensen niet op hun gedachtengoed worden vastgezet', aldus Wijngaarden. Ook het Steuncomité Opstanding, dat speciaal voor het journalistenduo is opgericht, is verbaasd over de aanhouding.

De journalisten zullen vrijdag worden voorgeleid aan de officier van justitie. Dan zal mogelijk duidelijk worden wat de verdenkingen tegen de journalisten Krikke en Müter zijn.

De actiegroep RaRa heeft sinds 1985 de verantwoordelijkheid opgeëist voor meer dan dertig aanslagen. In de eerste jaren richtte de groep zich tegen bedrijven die belangen hadden in Zuid-Afrika, zoals Shell en SHV (het moederbedrijf van Makro).

Later ging het RaRa voornamelijk om het Nederlandse vreemdelingen- en asielbeleid, getuige onder meer de aanslag op de woning van staatssecretaris Kosto van Justitie in november 1991.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.