Journalisten houden niet van nieuws

Glazen bol

Jean-Pierre Geelen voorspelt het nieuws van afgelopen week. Omdat het niet anders kan - dat u het weet.

Daar was-ie natuurlijk weer: de jaarlijkse reportage over Roze Maandag op de Tilburgse kermis. Beeld ANP

Welkom terug, vakantielezers, bij het grote zomernieuwsvoorspelspel, en houd u de bingokaart bij de hand. We gaan weer kijken in de glazen bol en met terugwerkende kracht voorspellen.

Voor wie net is ingeschakeld: veel nieuws is in wezen ouds. Zeker het zomernieuws kent vaste patronen en eindeloze variaties op wat u vorige zomer ook al zag of las. Deze komkommerrubriek werd - om druktechnische redenen - een week geleden geschreven. Erger nog: op donderdag 16 juli; het magazine moest vanwege de nationale Belgische feestdag nóg een dag eerder naar de drukker dan 'normaal'.

Wat hier als voorspelling geschreven staat, is op het moment dat u het leest dus al verleden tijd - als het goed is. Zo niet, dan zaten we ernaast en zou na afloop de geruststellende conclusie kunnen luiden dat komkommertijd niet meer bestaat. Een experimentje dus dat zijn houdbaarheid per week moet zien te bewijzen, in de paradoxale journalistieke hoop dat het mislukt.

Daar ziet het - helaas dus - nog niet naar uit, gezien de resultaten van vorige week. Dat het Griekse Oxi uiteindelijk toch tot een 'Ja' zou leiden, mogen we hier bijschrijven bij de (voorspelde) winst. Maar dat was een gokje, voor de lol van het spel. Nu: nog een paar reportages over lokale bakkertjes en Nederlandse toeristen op Lesbos, daarna zal het Griekse drama zoetjesaan opdrogen in de zomerzon.

De Bekende Dood liet zich inderdaad voorspellen. Zochten we hier vorige week nog een vrijwilliger, die heeft zich inmiddels aangediend in de betreurde dichter Rogi Wieg. Liefde in tijden van nieuwscholera: goed voor de Journaals en een volle, fraaie pagina in deze krant. Dat de hemel aanzienlijk poëtischer voor hem mag zijn dan het donkere aardse bestaan waaraan hij leed.

De herdenking van 'Srebrenica' (20 jaar geleden): afgevinkt. Verliep precies volgens de gebaande paden. Ook over de MH17 hadden we geen woord te veel gezegd. Dat deden de media wel: een volle week vloeiden de tranen rijkelijk over de schermen en pagina's.

De voorspelde natuurrampen zijn vooralsnog uitgebleven, maar wacht tot het rode licht gedoofd is: er kan elk moment nog een poema opduiken.

Checklist

Ο Halfjaarcijfers
Ο Breivik/ Winehouse
Ο Roze Maandag
Ο Vierdaagse
Ο Kwaku
Ο Pretparkpaniek

Afgelopen nieuwsweek kunnen we hier met terugwerkende kracht voorspellen aan de hand van de agenda. Journalisten houden niet van nieuws, dus las en zag u over zaken die zich keurig houden aan agenda's en kantoortijden. De economieredactie was gered met de parade van de aangekondigde halfjaarcijfers. Unilever, Reed Elsevier, Ballast Nedam, Apple, Yahoo, easyJet - u kent ze.

Voor de noodgevallen waren er de aanslagen van Andres Breivik en de dood van Amy Winehouse, afgelopen week beide vier jaar geleden. Ronder (5) was het getal van het drama rond de Love Parade in Duisburg.

Zomernieuws is ook evenementenjournalistiek. Daar was-ie natuurlijk weer: de jaarlijkse reportage over Roze Maandag op de Tilburgse kermis, dit keer precies 25 jaar pleisterplaats voor de verzamelde homoscene.

Daar gaan we, hand in hand met Fons de Poel die er dagelijks de 'rugzakjes' van de wandelaars doorsnuffelde: de Nijmeegse Vierdaagse. De Journaalreportage: Pauline Broekema registreert bij de blarenpost de ingegroeide teennagels van de wéér niet goed voorbereide deelnemers.

Vorige week zaterdag het Kwaku-festival: 40 jaar oud. Op z'n minst een foto met uitgebreid bijschrift.

Op radio en tv tettert de Tour nog volop door. Nog een week - een kwestie van volhouden. Na de finish op de Champs-Elysées beginnen voor het zomernieuws pas de zwaarste bergetappes. We noteerden reeds opgetogen het woord 'Pretparkpaniek' (copyright: De Telegraaf). Tot zover niets aan de hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.