Journalisten en politietop kritisch over persregel OM

De Raad van Hoofdcommissarissen, de journalistenvakbond NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren hebben zich tegen de voorlichtingsrichtlijn van het Openbaar Ministerie uitgesproken....

Van onze verslaggever

Dat deden zij op een congres over dit onderwerp, donderdag in Rotterdam.

Waarnemend voorzitter van de hoofdcommissarissenraad, korpschef M. Beuving van de Landelijke Politiediensten, zei dat de nieuwe richtlijn de politie te zeer beknot in haar mogelijkheden om door snelle voorlichting, bijvoorbeeld over een aanhouding na een ernstig misdrijf, publieke onrust te doen bedaren.

Ook betreurt hij dat een aanhouding volgens de nieuwe regel pas wordt bekendgemaakt als die door een rechterlijke raadkamer is goed bevonden, mogelijk pas twaalf dagen na de arrestatie van een verdachte.

'Het lijkt dan dat een aanhouding pas rechtmatig is wanneer de raadkamer dat heeft bevestigd', zegt Beuving. 'Deze regel gaat voorbij aan het vakmanschap van de Nederlandse politie en de maatschappelijke noodzaak om publiek verantwoording af te leggen.'

NGH-voorzitter en hoofdredacteur van de Volkskrant P. Broertjes noemde de richtlijn op het congres onaanvaardbaar en stelde dat ze 'knaagt aan de persvrijheid'.

Volgens OM-voorzitter J. de Wijkerslooth is de richtlijn evenwel al een fact of life geworden. Alleen minister van Justitie Korthals moet de richtlijn nog zijn fiat geven.

De procureur stelt dat hij door de Wet Bescherming Persoonsgegevens, die in september van kracht is geworden, wordt gedwongen tot een restrictiever persbeleid. 'We hebben het er eenvoudigweg mee te doen', aldus De Wijkerslooth.

Politie en journalisten kunnen mogelijk alleen nog invloed uitoefenen op de beleidsnotitie die de richtlijn zal moeten vergezellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden