Journalisten België zijn luxeregeling 'overlopers' beu

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

BRUSSEL - Het wordt een overstap naar het kamp van de vijand genoemd, maar in België gebeurt het regelmatig: parlementair journalisten die overstappen naar de politiek. Nu ook de Waalse topjournalist Olivier Maroy kleur bekent, reageren veel collega-journalisten ontstemd. Vooral Maroy's terugkeergarantie gaat hun te ver.

Een week geleden legde de 51-jarige Maroy de politici nog het vuur aan de schenen in het zondagse debatprogramma Mise au Point, het Waalse equivalent van Buitenhof. Nu blijkt de zo neutraal geachte presentator zelf kandidaat voor de Mouvement Réformateur (MR), de Franstalige liberalen. Bij de verkiezingen van komende mei staat hij op de vierde plaats.

Het is lang niet de eerste keer dat een prominent Belgisch journalist de oversteek maakt naar de politiek. Nog maar een paar maanden geleden versierde Johan Van Overtveldt, ex-hoofdredacteur van Knack (het Vlaamse Elsevier), het Europese lijsttrekkerschap voor de Vlaams-nationalistische partij N-VA.

Maar Maroy lijkt de druppel die de emmer doet overlopen. 'Natuurlijk is Olivier Maroy een burger als ieder ander, en heeft hij recht om zich te engageren', schrijft Bertrand Henne, collega-journalist van Maroy bij de publieke omroep. 'Het probleem is niet zijn persoonlijke geval, maar de opeenvolging van soortgelijke gevallen.' Henne kent zelf veertig voorbeelden, alleen al in het afgelopen decennium.

De achterblijvende journalisten maken zich vooral druk over de terugkeergarantie van 'overlopers' als Maroy. In België kunnen journalisten van de publieke omroep (onbetaald) politiek verlof opnemen als zij aan verkiezingen willen deelnemen. Loopt het politieke avontuur fout af, dan hebben ze het recht om naar hun oude werkgever terug te keren.

'Als moderator van Mise au point heeft Maroy de debatten altijd onbevooroordeeld geleid, maar niemand zal hem nu zien zoals voordien', schrijft Johanne Montay, nog een collega van Maroy, in een opiniestuk.

In Nederland, waar eveneens tal van voorbeelden zijn van journalisten die zich in de politiek waagden, is van zo'n terugkeergarantie geen sprake. Dat verklaartwellicht waarom er minder ophef is over 'overlopers'.

In werkelijkheid blijken de Belgische ex-journalisten na hun politieke carrière nooit terug te keren op de parlementaire redactie. Ze komen terecht op de buitenlandredactie, bij een consumentenrubriek of op de documentatieafdeling. Volgens de journalistieke beroepsverenigingen is de terugkeergarantie daarom een non-probleem.

Olivier Maroy zelf wuift de kritiek weg. 'Ik ben nog maar weg en men vraagt me al wat ik na de politiek zal doen. Maar ik ben niet van plan om de politiek te verlaten. Ik wil een speler worden, in plaats van een toeschouwer.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden