Journaliste in isoleercel wegens 'minachting' Joegoslavië-tribunaal

De detentie van een Franse journaliste door het Haagse Joegoslavië-tribunaal heeft internationaal vragen opgeroepen. De omstandigheden waaronder de vrouw, Florence Hartmann, wordt vastgehouden, leiden tot onbegrip. Hartmann zit in een isoleercel waar 24 uur per dag licht brandt. Volgens haar advocaat wordt ze elke 15 minuten door bewakers gecontroleerd.

Florence Hartmann. Beeld ANP
Florence Hartmann.Beeld ANP

Hartmann werkte van 2000 tot 2006 als woordvoerder van hoofdaanklager Carla del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal. Daarvoor was ze correspondent in Bosnië voor de Franse krant Le Monde. In 2007 publiceerde ze een boek (Vrede en Straf) over het Joegoslavië-tribunaal, waarin ze stelt dat cruciale documenten over de massaslachtingen in Srebrenica in 1995 nooit zijn gebruikt.

Voor het onthullen van die informatie werd ze in 2009 veroordeeld vanwege 'minachting van het tribunaal'. Ze moest 7.000 euro boete betalen. Omdat ze die volgens het tribunaal nooit betaalde, werd de straf omgezet in zeven dagen cel. Hartmann heeft altijd beweerd het geld naar een Franse rekening te hebben overgemaakt.

Schandelijk

Vorige week was de journaliste in Den Haag voor het bijwonen van de uitspraak tegen de voormalig Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. Ze stond buiten tussen demonstranten toen VN-medewerkers haar kwamen zoeken. Nederlandse politiemensen hielpen vervolgens haar te arresteren.

In een telefoongesprek met de Britse krant The Guardian beklaagde Hartmann zich dit weekend over haar behandeling. Ze vertelde dat ze in de 'bizarre' omstandigheid verkeerde dat ze 'opgesloten in haar kooi' op de binnenplaats de oud-Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic kon zien lopen. Maar het meest 'schandelijk' vond ze dat Nederlandse politiemensen en die van de Verenigde Naties nabestaanden van Srebrenica, die haar arrestatie probeerden ze voorkomen, 'van zich af schopten'.

Onbegrijpelijk

De advocaat van Hartmann, Guénaël Mettraux, beklaagde zich erover dat niemand van het tribunaal in het weekend duidelijkheid kon geven over Hartmanns situatie. Hem was gezegd dat niemand klachten over haar detentie in behandeling zou nemen vanwege Pasen. Mettraux tegen The Guardian: 'Een journalist wordt vastgehouden onder condities - isolatie, afscheiding, zelfmoordobservatie - die zijn bedoeld voor oorlogsmisdadigers. Het is onbegrijpelijk.'

De Franse consul heeft de journaliste in haar cel bezocht en leesmateriaal en chocolade gegeven. Volgens een verklaring van het VN-orgaan dat toeziet op oorlogstribunalen voerde de VN met het arresteren van Hartmann een 'uitstaand arrestatieverzoek van november 2011' uit. Toen werd de straf van de journaliste omgezet van een boete naar een zevendaagse celstraf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden