Journalist uit VS moet 'Vatileaks' indammen

AMSTERDAM - Het Vaticaan zit al maanden in zijn maag met de vele publicaties over geheime documenten, witwaspraktijken en machtspolitieke intriges in de pauselijke ministaat. Niets lijkt te helpen om de stroom aan pijnlijke onthullingen over paus Benedictus XVI en andere geestelijken van de Rooms-Katholieke Kerk - 'Vatileaks' gedoopt - in te dammen. Vooral niet na de spectaculaire arrestatie vorige maand van de pauselijke butler Paolo Gabriele en het ontslag van topman Ettore Gotti Tedeschi bij de Vaticaanse Bank.

Ook het openlijke verwijt van kardinaal Tarcisio Bertone enkele dagen geleden dat de pers zich bezondigd aan 'het verzinnen van verhalen en oprakelen van oude legendes' en dat journalisten 'denken te moeten doen als Dan Brown' (de beroemde Amerikaanse thrillerauteur van De Da Vinci Code) mocht niet baten. De harde woorden van kardinaal Bertone - nummer 2 van het Vaticaan en middelpunt van de meeste schandalen - in het katholieke weekblad Famiglia Cristiana werden door pers en publiek mees-muilend ontvangen.

Maar nu hoopt het Vaticaan dan eindelijk een oplossing te hebben gevonden om korte metten te maken met wat kardinaal Bertone en andere hooggeplaatste geestelijken 'sprookjes geïnspireerd door de duivel' hebben genoemd. Het Vaticaan trekt journalist Greg Burke, correspondent in Rome van de conservatieve Amerikaanse zender Fox News, aan als communicatiestrateeg van de Heilige Stoel.

De 52-jarige Burke moet ervoor gaan zorgen dat niet alleen de persvoorlichting, maar ook alle andere communicatie-uitingen vanuit het ministaatje in Rome duidelijk en ondubbelzinnig klinken. Burke valt onder de verantwoordelijkheid van aartsbisschop Angelo Becciu, nummer 3 in de Vaticaanse hiërarchie.

De benoeming van Burke, die lid is van de conservatieve katholieke organisatie Opus Dei, betekent niet het einde van Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi. De Italiaanse kardinaal, die herhaaldelijk door Vaticaankenners is bekritiseerd vanwege zijn 'doorgaans trage en vaak ongelukkige reacties op schandalen', mag blijven als directeur van de Vaticaanse Radio en Televisie en hoofd van de persdienst.

Overigens was de laatste buitenstaander die een prominente communicatiebaan kreeg aangeboden door het Vaticaan Lombardi's voorganger. De Spaanse journalist Joaquín Navarro-Valls werd in 1984 door Paus Johannes Paulus II benoemd tot directeur van het Vaticaanse Persbureau.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden