Journalist pikte het beste van twee culturen op

De in Indonesië geboren Hans Beynon begon als journalist bij de Java-Bode. Vanaf eind jaren vijftig was Azië zijn werkterrein bij de Volkskrant.

Hans Beynon overleed op 4 november op 89-jarige leeftijd. Beeld Gerry van den Berg
Hans Beynon overleed op 4 november op 89-jarige leeftijd.Beeld Gerry van den Berg

Hans Beynon kwam over van de Java-Bode naar de Volkskrant. Een dergelijke transfer was mogelijk in de jaren vijftig toen het net onafhankelijk geworden Indonesië nog Nederlandstalige kranten kende. Beynon zou tot 1988 redacteur-verslaggever op de buitenlandredactie van de Volkskrant zijn, met Azië en specifiek Indonesië in zijn portefeuille.

Beynon overleed op 4 november op 89-jarige leeftijd, twee jaar na zijn tweede echtgenote Mélanie Cuypers. Hij leed aan longkanker, hoewel hij al drie decennia niet meer rookte. Beynon had net te horen gekregen dat zijn roman Terasi (pasta van gefermenteerde garnalen), waarin hij zijn nogal dramatische jeugd in Nederlands-Indië beschrijft, volgend voorjaar zou worden uitgegeven bij LM Publishers. Hij groeide op in een bewogen periode: de koloniale crisisjaren, de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidsstrijd.

Beynon werd geboren in Djokjakarta. Zijn vader - een Nederlandse scheikundig ingenieur van gemengde komaf - werkte daar aanvankelijk in de suikerindustrie. Maar de ineenstorting van de prijzen dwong hem een andere baan te zoeken. Hij werd administrateur bij de visafslag, nadat zijn vrouw en dochter (Hans' zus) begin jaren dertig waren overleden. Vader Beynon stierf toen Hans 6 jaar was, waarna Hans werd opgevoed door zijn oma van moederskant in Djokjakarta.

Na de oorlog kwam Hans Beynon naar Nederland, waar hij familie had. Hij volgde een opleiding aan instituut Nijenrode. Journalistiek was toen al zijn ambitie. Na een korte stage bij de Nieuwe Rotterdamsche Courant ging hij naar Indonesië, waar hij werkte bij de Nederlandstalige Java-Bode. Hij zou voor die krant onder meer het geruchtmakende proces tegen de Nederlandse directeur Leon Jungschläger van de rederij de Koninklijke Paketvaart Maatschappij verslaan die werd beschuldigd van terrorisme. Acht dagen voor de uitspraak overleed Jungschläger aan een hersenbloeding. Beynon, die in 1956 naar Nederland terugkwam, zou over het proces een boek schrijven: Nederland staat terecht in Indonesië.

Volkskrant-hoofdredacteur Joop Lücker besloot Beynon als eerste niet-katholiek en niet-blanke in dienst te nemen. De Volkskrant was toen nog spreekbuis van de KVP en de katholieke arbeidersbeweging. Beynon ontmoette daar Mélanie Cuypers - kleindochter van de componist en dirigent Hubert Cuypers - die destijds de enige vrouw was bij de krant. In de jaren daarop zou hij voor de Volkskrant op China na alle landen van Azië bezoeken en daar de oorlogen tussen India en Pakistan, de oorlog in Vietnam en de Russische invasie van Afghanistan verslaan.

Beynon was een vriendelijke, zachtmoedige en uiterst beschaafde collega, die met een oranje NSU naar de krant kwam en zijn zelfgemaakte soep serveerde op de redactie. In H88, de soos van Sanctus Thomas Aquinas aan de Herengracht waar de Volkskrant-collega's destijds een biertje dronken na de nachtdienst, brak hij een keer de plaat met Mozarts Symphonie nr 40 van Waldo de Los Ríos die hij voor twee tientjes van de eigenaar had gekocht, omdat hij als muziekliefhebber deze kitsch niet kon aanhoren.

Na zijn pensioen bleef hij zeer geïnteresseerd in politiek en internationale kwesties. Met hulp van oud-collega Ineke Jungschleger kon hij uiteindelijk zijn roman Terasi voltooien. 'Hans was iemand die het beste van twee culturen had opgepikt', zo beschrijft ze hem.

Beynon had met Mélanie Cuypers twee kinderen. Hij had ook nog drie kinderen bij zijn eerste vrouw Mary van der Kolk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden