Journalist opgepakt na publicatie 'Lagarde-lijst'

De Griekse justitie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de bekende onderzoeksjournalist Kostas Vaxevanis. De journalist publiceerde zaterdag in het tijdschrift Hot Doc een lijst van tweeduizend Grieken met een rekening bij een Zwitserse bank.

ISTANBUL - Vaxevanis werd zondag gearresteerd, enige tijd verhoord en vrijgelaten. Hij zal vandaag worden voorgeleid voor een rechtbank. De journalist wordt ervan beschuldigd de privacy van de rekeninghouders te hebben geschonden. 'In plaats de belastingontduikers te arresteren, en de ministers die deze lijst in bezit hadden, proberen ze de waarheid en de vrijheid van de pers te arresteren', aldus de verslaggever.


Vaxevanis stelt de hand te hebben gelegd op de geruchtmakende 'Lagarde-lijst', waarover al enige tijd opwinding is in de Griekse politiek. Het gaat om een computerbestand met namen van zo'n tweeduizend Grieken die in 2007 een rekening hadden bij een vestiging van de bank HSBC in het Zwitserse Genève.


De Franse IMF-topvrouw Christine Lagarde gaf het bestand in 2010, toen ze nog minister van Financiën was, aan haar Griekse collega, om te helpen in de strijd tegen belastingontduiking. De Fransen hadden de gegevens gekregen van een ex-werknemer van de Zwitserse bank. Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië spoorden met de informatie een groot aantal belastingontduikers op. In Griekenland werd echter geen onderzoek ingesteld.


Op de lijst die nu is gepubliceerd staan onder anderen Stavros Papastavros, een adviseur van de Griekse premier Samaras, en George Voulgarakis, oud-minister van Samaras' conservatieve partij Nieuwe Democratie. De ex-minister ontkent een Zwiterse bankrekening te hebben en beschuldigt de journalist van desinformatie. Ook op de lijst staan ambtenaren van het ministerie van Financiën, zakenmensen, artsen, advocaten en architecten.


Journalist Vaxevanis benadrukt dat niet vaststaat dat de rekeninghouders de belasting hebben ontdoken, maar dat onderzoek wel op zijn plaats is.


Twee recente ministers van Financiën, George Papakonstantinou en Evangelos Venizelos, werden onlangs door een parlementaire commissie aan de tand gevoeld over de lijst. Papakonstantinou verklaarde zo'n twintig namen van rekeninghouders aan de fiscale opsporingsdienst te hebben gegeven.


Volgens de ministers werd echter geen onderzoek ingesteld omdat de gegevens door de ex-bankmedewerker op illegale wijze waren verkregen en daarom in eventuele rechtszaken onbruikbaar zouden zijn. Venizelos is tegenwoordig leider van de socialistische partij Pasok, die deel uitmaakt van de huidige coalitieregering.


De affaire raakt in Griekenland een gevoelige snaar, omdat de bevolking gebukt gaat onder ingrijpende bezuinigingen en belastingverhogingen. Tegelijk slaagt de regering er nauwelijks in de wijdverbreide belastingontduiking terug te dringen. Veel Grieken hebben daardoor het gevoel dat de armen en de middenklasse worden gepakt, terwijl rijke politici en zakenmensen de dans ontspringen.


Daarbij komt dat de Griekse regering de komende weken de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds ervan hoopt te overtuigen dat zij in aanmerking moet komen voor de volgende tranche van 31,5 miljard euro uit twee pakketten aan noodleningen van in totaal 240 miljard. Om die miljardenhulp te krijgen, moet vaststaan dat de Grieken serieus werk maken van beloofde hervormingen. Bestrijding van de belastingontduiking is daarvan een belangrijk onderdeel.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden