Journalist gedood bij rellen in Noord-Ierse stad Derry

Bij rellen in de Noord-Ierse stad Derry is donderdag een journalist gedood. De 29-jarige Lyra McKee werd geraakt toen een schutter het vuur opende en overleed later in het ziekenhuis. Volgens de politie zat een splintergroep van de IRA achter de rellen. Het is nog onduidelijk of McKee ter plekke was om de onlusten te verslaan.

Een agent in de wijk Creggan van Londonderry, de tweede stad van Noord-Ierland. Beeld AP

De dood van de onderzoeksjournalist komt een dag voor de viering van het Goede Vrijdag-akkoord dat 21 jaar geleden een einde maakte aan het geweld tussen protestanten en katholieken. Eerder op de dag bezocht een Amerikaanse parlementaire delegatie Derry nog om steun te betuigen voor het vredesakkoord uit 1988.

De politie, die tijdens de rellen werd bekogeld met onder andere benzinebommen, noemde de dood van McKee ‘afgrijselijk’. Zij werkte onder andere voor het Schotse onderzoekscollectief The Ferret. ‘Wij beschouwen dit als een terreurdaad’, aldus een woordvoerder. Ook de leiders van de twee grootste partijen in Noord-Ierland, de katholieke Sinn Fein en de pro-Britse DUP, veroordeelden de moord.

‘Diegenen die wapens in onze straten gebruikten in de jaren zeventig, tachtig en negentig, hadden het bij het verkeerde eind’, aldus DUP-leider Arlene Foster op Twitter. ‘In 2019 is het nog net zo verkeerd. Niemand wil terug naar die tijd.’ Plaatsvervangend leider van Sinn Fein, Michelle O’Neill, noemde de dood van McKee ‘zinloos’. De spanningen in Noord-Ierland, waar katholieke en protestante groeperingen elkaar decennialang naar het leven stonden, is de laatste maanden toegenomen.

Op zoek naar wapens

De rellen in de nationalistische wijk Creggan braken uit na een grote huiszoeking. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat er aanvallen werden gepland rond Pasen. De invallen werden gedaan om wapens en munitie in beslag te nemen. Rond deze tijd is het vaak onrustig in steden als Derry en Belfast omdat katholieke nationalisten de Paasopstand van 1916 herdenken.

Na de huiszoeking, braken er ’s avonds rellen uit. Volgens de politie werden agenten met zeker vijftig benzinebommen bekogeld. Tegen 11 uur klonken er volgens omstanders plotseling schoten. Volgens journalist Leona O’Neill die verslag deed van de rellen, verscheen plotseling een gewapende man die ‘in het wilde weg’ begon te schieten. ‘Dit is niet alleen een moord op een jonge vrouw, maar ook een aanval op onze stad’, aldus een politiewoordvoerder.

Militante groepen als de New IRA, een groep die zich afscheidde van de IRA, verzetten zich nog altijd tegen het vredesakkoord. Dit akkoord maakte grotendeels een eind aan dertig jaar geweld in Noord-Ierland. Derry was in januari al het toneel van een grote bomaanslag, waarbij echter geen doden of gewonden vielen.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden