Journalist Ad van Liempt niet schuldig aan schending wetenschappelijke integriteit

Journalist en tv-programmamaker Ad van Liempt heeft in zich in zijn proefschrift niet schuldig gemaakt aan schending van de wetenschappelijke integriteit. De klacht die tegen hem was ingediend is door het college van bestuur van de universiteit Groningen ook in hoger beroep ongegrond verklaard.

null Beeld ANPfoto
Beeld ANPfoto

Van Liempt promoveerde in mei vorig jaar op een biografie over Albert Gemmeker, de commandant van kamp Westerbork, waarvandaan in de Tweede Wereldoorlog ruim honderdduizend joden naar de vernietigingskampen werden gestuurd. Een onderzoeksjournalist meende dat in dat proefschrift ‘verwijtbare onzorgvuldigheden’ stonden. Van Liempt zou zich hebben bezondigd aan plagiaat, zaken hebben vervalst en onvoldoende hebben verwezen naar bepaalde bronnen.

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de universiteit pleitte Van Liempt in december al vrij waarna de klager in hoger beroep ging. Ook het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) komt echter tot het oordeel dat de wetenschappelijke integriteit in het proefschrift niet is geschonden. De universiteit neemt dat oordeel over.

Net als de universiteitscommissie concludeert het LOWI wel een aantal onzorgvuldigheden, maar die hebben nergens het karakter van inbreuken op wetenschappelijke integriteit. De universiteit heeft Van Liempt verzocht die te herstellen in de pdf van het proefschrift en in een eventueel volgende druk van het boek.

Obersturmführer Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork, joeg 80 duizend mensen de dood in en kwam ermee weg. ‘Hij heeft altijd glashard ontkend dat hij wist wat er met de Joden gebeurde die hij op transport had gesteld', zegt Ad van Liempt die 74 jaar na de bevrijding een biografie schreef over de kampcommandant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden