Journaal kan best nog grappiger

Aldith Hunkar, presentatrice van het Jeugdjournaal, begint als de eerste camera-journalist van het NOS-Journaal. In haar eentje met een lichtgewicht-camera door het land, op zoek naar menselijk nieuws....

Mathilde Sanders

ALDITH Hunkar, de presentatrice van het het Jeugdjournaal, bestempelt zichzelf als Nederlands met een tic, 'net als cola-tic'. Ze werd in Suriname geboren en bracht een groot deel van haar jeugd door in verschillende tropische landen. Het liefst zou ze zich ooit willen terugtrekken op een Carïbisch eiland.

Hier in stressland Nederland moét er teveel, vindt ze. Een totaal gebrek aan verantwoordelijkheid lijkt haar ideaal. Niettemin begint ze aan een zware nieuwe baan bij de redactie van het NOS-Journaal.

Na bijna zes jaar bij het jeugdjournaal stopt Hunkar met presenteren. Bij het journaal wordt ze de eerste verslaggever nieuwe stijl. Ze neemt geen complete cameraploeg mee, maar trekt in haar eentje door binnen- en buitenland, met een lichtgewicht-camera in de aanslag. 'Het is een experiment, dus als ik het verknal houdt het op', aldus Hunkar.

Ook voor het Jeugdjournaal maakte ze al items. 'Het maak-aspect van verslaggeving vind ik het leukst. Ik wil graag op pad en me tussen de mensen begeven. Ik heb eigenlijk nooit per se met mijn gezicht op televisie gewild. Ik deed het omdat ik het Jeugdjournaal een heel leuk programma vind.'.

De reportages van Hunkar zullen niet over de Meerjarige Economische Verkenningen gaan. 'Net als bij het jeugdjournaal ga ik proberen om taaie en saaie onderwerpen om te zetten in gewone mensen-verhalen'. Toch is het volgens haar niet de bedoeling dat het journaal steeds meer op het jeugdjournaal gaat lijken. Hunkar: 'Volwassenen worden niet meer kind, maar meer mens. De kijker kan zich beter identificeren met Jan op straat dan met iemand die een mediatraining heeft gehad en keurige zinnen maakt waar niemand iets van begrijpt'.

Hunkar is het dan ook oneens met de veel gehoorde kritiek dat het NOS-Journaal aan het versimpelen is. Sterker nog: ze vindt dat het NOS-Journaal best wat meer amusement kan gebruiken. 'Er mogen meer grappige onderwerpen in zitten, want er is al genoeg ellende'.

Bij het Jeugdjournaal leerde Hunkar ze deskundigen zover te krijgen dat zij duidelijk spraken. 'Ik begin met: 'Dag meneer of mevrouw, we doen alsof ik tien ben.' Sommigen pikken dat heel goed op, anderen niet. Wim Kok bijvoorbeeld kan het écht niet', zegt ze.

'Als je de essentie van iets wilt weergeven kun je het altijd simpel vertellen. Dat gaat misschien ten koste van van de nuances, maar daardoor is het niet per se slechter. Het is meestal zelfs beter'. Niet voor niets gebruikt het journaal geregeld quotes van het Jeugdjournaal, zegt Hunkar.

Als presentatrice van het Jeugdjournaal wilde ze haar jonge kijkers laten zien hoezeer het wereldnieuws invloed heeft op hun leven, of dat van andere mensen. Hunkar: 'Als je je al vroeg bezig houdt met wat er elders gebeurt krijg je vanzelf een soort betrokkenheid'. Toch is ze er op tegen om kinderen verplicht naar het Jeugdjournaal te laten kijken. 'Als een kind daar helemaal niet mee bezig is komt het later wel', aldus Hunkar.

Bij het Jeugdjournaal hechtte ze grote waarde aan objectiviteit. Hunkar: 'Het jeugdjournaal velt geen oordelen. Je kunt heel goed het verhaal van Piet vertellen, zonder te zeggen dat het heel zielig en slecht is wat anderen met hem doen. Ik vind dat kinderen hun eigen mening moeten kunnen vormen'.

Op de redactie van het jeugdjournaal is druk gediscussieerd over de manier waarop de recente kindermoorden verslagen moesten worden. De formule van het Jeugdjournaal is 'geen taboes', maar kinderen kunnen niet alles aan. De redactie probeert schokkende gebeurtenissen daarom in een kader te zetten. Hunkar: 'Als je vertelt dat het heel erg is dat zestien kinderen op een basisschool zijn doodgeschoten moet je ook uitleggen waarom. In dit geval meldden we dat de dader heel ziek en in de war was. Verder maken we duidelijk dat dit niet op iedere hoek van de straat gebeurt'. Het is belangrijk dat een politieinspecteur in het jeugdjournaal uitlegt dat kindermoorden en verkrachtingen niet vaak voor komen en dat hij er alles aan doet om die daden tegen te gaan, aldus Hunkar. Slechts één keer behandelde het Jeugdjournaal een onderwerp niet omdat het te gewelddadig was. Het ging om beelden van een massagraf in Tjetsjenië.

Hunkar vindt dat het jeugdjournaal de afgelopen zes jaar 'vlotter, sneller en brutaler' geworden is. Zelf heeft ze zich sterk gemaakt voor directer taalgebruik. 'Alle clichés haal ik eruit.'

Ze gelooft dat haar Nederlands-Surinaamse achtergrond van invloed is op haar werkwijze: 'Ik sta open voor alles en vindt niet snel iets gek.' Wel heeft ze moeite met de soms stereotype benadering van allochtonen en buitenlanders, bijvoorbeeld in een item over drie kinderen uit Kameroen die Nederlandse kinderen danspasjes leren. Hunkar: 'Dat zie ik niet als iets bijzonders. Het is eerder: ''kijk ons eens kijken naar de Afrikaantjes die dansen''. Daar ben ik huiverig voor'.

Meer in het algemeen vindt zij dat de Nederlandse media allochtonen verkeerd belichten. 'Allochtonen komen alleen aan het woord als het over allochtonen gaat. Ik zie niet in waarom je op Koninginnendag niet ook aan Turken en Marokkanen kunt vragen of ze een leuke dag hebben'.

Ook over de zwarte scholen kan Hunkar zich erg druk maken: 'Het is zo betuttelend dat de Nederlandse overheid gaat bedenken hoe ze de 'probleemgevallen' eens gaan helpen. Ik ben mijn hele leven een probleemgeval geweest, maar ik presenteer nu wel het jeugdjournaal. Een mens wordt veel zelfredzamer als hij iets te redden heeft. Allochtonen hoeven niet in een gespreid bedje te komen. Nederlanders zijn zo bang om uitgemaakt te worden voor fascisten dat ze helemaal de andere kant op schieten'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden