Jospin weer afgestraft door Frans hof

De linkse regering in Frankrijk lijkt, in de aanloop naar de verkiezingen, druk doende haar eigen graf te graven. Opnieuw is een wet van de regering-Jospin afgekeurd....

Van onze correspondent Martin Sommer

Voor de derde keer in een maand is een wetsontwerp van de Franse regering afgekeurd door de Constitutionele Raad. Donderdag werd een voorstel afgewezen dat het eiland Corsica beperkte autonomie had moeten opleveren.

De negen leden van de Raad besloten dat het voorstel om de Corsicaanse Assemblee de mogelijkheid te bieden Franse wetten te amenderen, niet in overeenstemming is met de grondwet. Een tweede, minder ernstige, terechtwijzing was dat onderwijs in het Corsicaans vrijwillig moet blijven.

Dat de Constitutionele Raad aanmerkingen zou hebben op het wetsvoorstel werd in brede kring voorzien. Pijnlijk voor de regering-Jospin is vooral dat het de derde keer in successie is dat voorgenomen wetgeving wordt afgeschoten. Nog geen week geleden werd de wet op de 'sociale modernisering' afgekeurd. Die wet was een reactie op de bedrijfssluitingen van vorig jaar (Moulinex, Lu, Marks & Spencer).

Hij beoogde het directies moeilijker te maken personeel op straat te zetten wanneer het bedrijf winst maakt. In communistische kring, hartstochtelijk voorstander van de wet, spreekt men in dat geval van 'beurs-ontslagen'. De Constitutionele Raad oordeelde evenwel dat het voorstel de ondernemingsvrijheid 'op manifest excessieve wijze' zou beknotten.

In december keurde de Raad de manier af waarop de regering dacht de 35-urige werkweek te financieren. De verplicht kortere werkweek gaat gepaard met belastingpremies voor de bedrijven. Die premies dacht permier Jospin te betalen uit het budget voor de sociale zekerheid. Maar ook dat idee ging niet door.

Ter rechterzijde wijst men gniffelend op de lijst van regeringstegenslagen, die langzamerhand indrukwekkend lang begint te worden. Inzakkende groei, terugkerende werkloosheid, opstand in de gezondheidszorg, ontevreden politiemannen en gendarmes, stijgende onveiligheid, mislukte justitiehervorming. 'Dit Corsica-verhaal is de zoveelste vernedering voor de regering', zei gisteren het gaullistische parlementslid Pierre Lellouche. 'Als wij de verkiezingen winnen, gaan we het beter doen.'

Nadat in februari 1998 de prefect van Corsica werd vermoord, besloot premier Jospin dat er een eind moest komen aan een kwart eeuw van aanslagen en onveiligheid op het 'Ile de beauté'. De autonomie-wet had de bekroning moeten worden van twee jaar onderhandelen tussen regering en Corsicaanse nationalisten. Linkse politici wezen op het feit dat 99 procent van de autonomie-wet wél is goedgekeurd door de Constitutionele Raad. Dat is waar, maar juist de mogelijkheid van afwijken van Franse wetgeving was een essentiële bouwsteen.

Daarnaast wijst links er gretig op dat zeven van de negen leden tellende Constitutionele Raad afkomstig zijn uit rechtse partijen. De suggestie is niet ver dat president Chirac de Raad in deze verkiezingstijd influistert hoe de regering gesaboteerd moet worden. Het socialistische parlementslid Arnaud Montebourg, nimmer om een krachtig woord verlegen, eiste de afschaffing van de Raad.

Drie maanden voor de presidentsverkiezingen wachten Chirac en Jospin allebei nog steeds op het strategische moment om zich officieel kandidaat te stellen. De politieke temperatuur begint intussen merkbaar te stijgen. De procureur van La Rochelle is deze week een voorlopig onderzoek begonnen naar de aanschaf van een tweede huis op het Ile de Ré, door premier Jospin en zijn vrouw. Het huis kostte 350 duizend euro (iets meer dan zeven ton), en er bestond een vage verdenking dat de premier dat bedrag contant uit geheime premies zou hebben betaald. In werkelijkheid kon Jospin niet meer dan 20 duizend euro eigen geld op tafel leggen. De rest moest bij elkaar geleend worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden