Jospin trekt zich weinig aan van rood en groen gemor

De socialisten in de zonovergoten havenplaats La Rochelle, de Groenen in een vakantiekolonie in de Jura, extreem-rechts in het broeierige Toulon, de communisten in de minder prijzige badplaats La Seyne-sur-Mer; de Franse politieke partijen hadden alle een passende locatie gevonden voor de traditionele 'zomeruniversiteit', waarmee het parlementaire jaar in Frankrijk...

MARTIN SOMMER

Van onze correspondent

Martin Sommer

LA ROCHELLE

Twaalfhonderd socialistische partijkaders trotseerden gisteren in La Rochelle de zomer, in afwachting van de slottoespraak van kameraad annex eerste minister Lionel Jospin. Naar zijn bijdrage was met enige spanning uitgezien. Hij zou de regeringslijnen voor het komende jaar uitzetten, en uit de bijeenkomsten van de groene en rode coalitiegenoten was enig ontevreden gegrom opgestegen.

De communistische partijleider Robert Hue had al eerder te kennen gegeven dat de regering de komende tijd 'een nieuwe, radicalere Hue' te zien zou krijgen. Tijdens de zomeruniversiteit van de PCF eiste hij dat 'de verandering zich volgens een sneller ritme voltrekt'.

Na een jaar van bescheiden communistische prestaties in de regering, staat Hue onder druk van zijn partijkader. Een lijst van vijf eisen werd ingediend, waaronder een tastbare verhoging van het minimumloon en een verbod op ontslagen. De opiniepeilingen geven Hue echter niet veel speelruimte. Hij zag zelf zorgvuldig af van het neerleggen van concrete verlangens bij de regering.

Meer kabaal kwam van de zomeruniversiteit van de Groenen in Lamoura (Jura). Daar meldde zich de verloren zoon van links, Daniel Cohn-Bendit, die na zijn uitzetting in 1968 dertig jaar in Duitsland had doorgebracht. 'Rode Dany' - gebruind, Ray Ban-zonnebril - is vrijwel benoemd tot lijsttrekker van Les Verts bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Er moest nog een charme-offensief aan te pas komen voor de partijkaders. Die waren niet vooraf overtuigd van Cohn-Bendits partijdiscipline.

In een interview met Le Monde liet de zichzelf een 'Europese bastaard' noemende Cohn-Bendit er geen gras over groeien. Jospin ge draagt zich volgens hem 'hegemonistisch'. 'Hij neemt alle linkse partijen tot permanente gijzelaars.' Het probleem van deze regering is dat er geen echte coalitie bestaat. 'Les Verts moeten aan de regering deelnemen en tegelijk hun verschil tonen.'

Bij de Duitse Grünen staat Cohn-Bendit te boek als een 'realo', zij het een ongestuurde. De Franse collega's had hij eerder weggezet als achterlijk. Nu had hij niets dan lof voor partijleider/minister Dominique Voynet, ook nadat zij Dany had toegevoegd dat hij 'wat vaker ''wij'' moet zeggen in plaats van ''ik''.'

In La Rochelle ging premier Jospin in zijn rede niet in op verzoeken het tempo van de hervormingen te versnellen. 'Ons ritme is goed, omdat het ons in staat stelt ver te komen. Er zal geen pauze komen, noch een versnelling.'

Uitvoering behandelde hij daarentegen de grondslagen van zijn politiek. Hij sprak van een 'grote hervormingsbeweging', maar onderstreepte dat hij voor álle Fransen regeert. Geen exclusief feest voor links, deze regering.

Toch ontbrak de klassiek socialistische noot niet, waar Jospin zich tegen de markt 'als waarde' keerde. De staat daarentegen 'moet de tegenspraken van de samenleving oplossen'.

Linkse retoriek, minder linkse pragmatiek: de premier verdedigde de privatisering van een fiks deel van de staatsondernemingen. 'Deze regering voert geen privatiseringspolitiek. Ze voert een industriële politiek.' En als er geprivatiseerd moet worden om beslissende industrieën sterk te houden, dan wel bedrijfsfusies mogelijk te maken, dan 'hebben we daarin toegestemd'.

De zomeruniversiteit verliep zonder één wanklank. Van binnen de partij heeft Jospin weinig te duchten. De linkervleugel bestaat nauwelijks meer, sinds ze vorig jaar tijdens het partijcongres niet meer dan 10 procent behaalde. Een rechtervleugel ontbreekt eveneens. De oude olifanten van Mitterrand zijn van het toneel verdwenen. Henri Emmanuelli werd veroordeeld wegens corruptie. Oud-cultuurpaus Jack Lang pruttelt nog wat, maar wordt niet meer serieus genomen. De lucht boven Jospin is even wolkenloos als die boven La Rochelle.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden