Jospin kandidaat voor Frans presidentschap

'Vanaf vandaag ben ik kandidaat voor het presidentschap.' Achtwoorden telde de verklaring waarmee de Franse premier Jospin gistermiddag bekend maakte dat hij meedoet aan de race voor het hoogste ambt....

Jospins verklaring, vanuit zijn appartement in Parijs verstuurd aan het persbureau AFP, contrasteerde opzettelijk met de manier waarop zittend president Chirac vorige week zijn kandidatuur stelde. Chirac reisde met veel vlagvertoon naar Avignon, om zich te laten filmen temidden van het juichende volk. De gaullist Chirac en de socialist Jospin hebben bijna vijf jaar van noodgedwongen samenwerking - cohabitation - achter de rug.

Later kwam Jospin met een kort, vijf punten tellend presidentieel programma. De huidige premier zegt als president te zullen streven naar volledige werkgelegenheid, hervorming van pensioenstelsel en onderwijs, orde en gezag, en meer invloed voor Europa in de wereld.

Voorlopig laat het kat-en-muisspel tussen de twee kandidaten de Fransen betrekkelijk koud. Voor zover ze wel een mening geven in de peilingen, is sprake van een nek-aan-nekrace tussen Chirac en Jospin.

Het peilingbureau BVA meldde het afgelopen weekeinde 24 procent voor Chirac tijdens de eerste ronde, die op 21 april zal worden gehouden. Jospin zou op 23 procent staan. Volgens het Franse stelsel wordt de president in twee rondes gekozen. De twee kandidaten die in de eerste ronde de meeste stemmen halen, gaan door naar de tweede ronde (5 mei). Momenteel zijn er vijftien kandidaten.

Aanvankelijk was Jospin van plan zijn kandidatuur zo lang mogelijk uit te stellen, in ieder geval tot eind deze week. Vandaag loopt de zittingstermijn van de Assemblée Nationale af. Jospin had als premier afscheid willen nemen, en niet als kandidaat. Omdat tegenstander Chirac al was begonnen met campagne voeren en daaraan inmiddels een stijging van 4 procent in de kiezersgunst overhield, moest Jospin zich ook in de campagne storten.

President Chirac hield zijn eerste grote verkiezingstoespraak dinsdag in de Parijse voorstad Garges-lès-Gonesse. In deze betrekkelijk arme banlieue-gemeente hamerde de president op zijn grote thema deze campagne: de onveiligheid. Chirac muntte er het begrip 'zero straffeloosheid'. Vandalisme, drugsgebruik, kleine criminaliteit, het moet allemaal vervolgd en bestraft worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden