Jospin formeert klein kabinet met vijf vrouwen

Met de bekendmaking van zijn regering heeft de Franse premier Lionel Jospin zich aan zijn eerste beloften gehouden: een beperkt aantal ministers (vijftien, inclusief de premier) en een flink aantal vrouwen (vijf)....

MARTIN SOMMER

Van onze correspondent

Martin Sommer

PARIJS

Nadat Jospin tweemaal heen en weer was gereden tussen het bureau van de premier (Matignon) en het Elysée aan de overkant van de Seine, maakte de secretaris-generaal van de president gisteravond de namen van de linkse regering bekend. De sleutelposten gaan zonder uitzondering naar socialisten. Het ministerie van Financiën wordt omgebouwd tot een 'Japans' superministerie, waarbij de huidige departementen van Financiën, Budget, Buitenlandse Handel en Economie bij elkaar worden getrokken. Minister wordt Dominique Strauss-Kahn (48), de ontwerper van het economische programma van de socialisten en de man achter zowel het '700 duizend banen-plan' als de '35-urige werkweek zonder salarisverlies'.

Martine Aubry (47), reeds minister geweest onder Mitterrand, keert terug op haar oude departement van Arbeid, dat is herdoopt in departement van Werkgelegenheid en Solidariteit. De Europarlementariër Elisabeth Guigou (51) krijgt het ministerie van Justitie. Premier Jospin heeft laten weten dat er geen amnestiewet komt, waarmee rekening was gehouden in het geval rechts de verkiezingen zou hebben gewonnen. Een van de verkiezingsbeloften van Jospin was het werkelijk doorsnijden van de band tussen de regering en de magistratuur.

Buitenlandse Zaken gaat naar Hubert Védrine (50), een getrouwe van Mitterrand. Védrine is Europeaan, tevens doorkneed in de samenwoning van de president met een 'vijandige' regering. Hij was secretaris-generaal van het Elysée onder Mitterrand tijdens de tweede cohabitation met Balladur.

Catherine Trautmann, de burgemeester van Straatsburg die onlangs faam verwierf met haar activisme tegen Le Pen, wordt minister van Cultuur en tevens woordvoerder van de regering. Andere socialisten zijn Alain Richard (Defensie) en Pierre Moscovici (plaatsvervangend minister, Europese Zaken).

De twee communistische ministers, Jean-Claude Gayssot en Marie-George Buffet, krijgen respectievelijk Huisvesting en Jeugd- annex Sportzaken, geen van beide wat in Frankrijk een 'grand ministère' wordt genoemd. Dominique Voynet (38) van de Groenen krijgt het ministerie van Milieu en zal het kanaal Rijn-Rhone proberen tegen te houden, alsmede de sluiting van de snelle kweekreactor Superphénix trachten te bespoedigen. Bernard Kouchner van de Radicaal-Socialistische Partij wordt staatssecretaris van Gezondheid.

Een risicofactor lijkt Jean-Pierre Chevènement (58), voormalig socialistisch minister van Defensie onder Mitterrand, die in 1991 aftrad omdat hij het met de Golfoorlog oneens was. Hij stichtte vervolgens zijn Mouvement des Citoyens, noemt zich 'linkse nationalist', voerde buitengewoon actief campagne voor het 'nee' bij het referendum over Maastricht, en wordt nu minister van Binnenlandse Zaken.

Voorlopig belangrijkste taak: reorganisatie van de inlichtingendienst Renseignements Généraux, en het bedenken van een alternatief voor de Wet-Debré op het tegenhouden van illegalen, die volgens het socialistische verkiezingsprogramma zal worden ingetrokken. Chevènement is uitgesproken tegenstander van Franse deelname aan de EMU, en niet gewend zijn mening voor zich te houden.

Laurent Fabius, onder Mitterrand het wonderkind van de socialisten en vervolgens het stiefkind, wordt de nieuwe parlementsvoorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden