Jospin 'beschikbaar' voor presidentschap

Na lang tactisch afwachten en onder toenemende druk vanuit de Parti Socialiste heeft de Franse premier Jospin zondagmiddag indirect laten weten dat hij kandidaat is voor de presidentsverkiezingen....

Van onze correspondent Martin Sommer

Eerder had ex-minister Martine Aubry, verantwoordelijk voor het verkiezingsprogramma en kanshebber voor het premierschap, de zaal verzekerd dat Lionel Jospin 'onze kandidaat' is. Maar van een officiële kandidaatstelling is nog altijd geen sprake.

Jospin en zijn hoogstwaarschijnlijke tegenstander, president Chirac, draaien al maanden om elkaar heen zonder klare wijn te schenken over hun kandidatuur. Allebei willen ze zo lang mogelijk van de staatsman-uitstraling van hun officiële functie profiteren.

Chirac ontving dit weekeinde voor het oog van de camera zijn complete campagnestaf op het Elysée, terwijl hij nog altijd geen kandidaat is. De presidentsverkiezingen spelen zich op 21 april en 5 mei (tweede ronde) af.

Dat de Fransen genoeg beginnen te krijgen van dit verstoppertje spelen, bleek uit een peiling die vrijdag werd gepubliceerd. Driekwart van de ondervraagden vond dat de premier en de president moesten zeggen waar het op staat. Jospin verwees in zijn rede van gisteren naar de ontevredenheid van de Fransen. 'Maar de tijd voor de campagne is nog niet aangebroken', zei hij.

Het enthousiasme van de zaal voor Jospin was er niet voor het wél officiële verkiezingsprogramma. Dat heet La vie en mieux, la vie ensemble - beter leven, samen leven. Samenstelster Martine Aubry heeft geen gemakkelijke opdracht gehad.

Ze moest een programma schrijven dat tegemoetkomt aan een breed spectrum van wensen in de PS. Tegelijk mocht het programma de handen van presidentskandidaat Jospin niet binden. Zodoende moest het wel een samenraapsel worden van verlangens en compromissen. En dat is ook gebeurd.

De PS wil volledige werkgelegenheid, meer concreet tweehonderdduizend contracten voor werklozen van boven de 50. De partij wil de staat hervormen, maar hoe blijft rijkelijk vaag. Over de ongelukkige bestuursstructuur die nu al driemaal heeft geleid tot de desastreuze linksrechtse cohabitation zegt de tekst niets. De mondialisering wil de PS te lijf door middel van de Tobin-tax.

Prikkelender dan de officiële partijtekst zijn de bijdragen van twee andere zwaargewichten die allebei premier-ministeriabel zijn onder een eventuele president Jospin. Ex-minister van Financiën Dominique Strauss-Kahn publiceerde afgelopen week zijn boek La flamme et la cendre (De vlam en de as). Zijn opvolger als minister en concurrent voor het premierschap, Laurent Fabius, zag zich daardoor genoodzaakt de uitgave van een eigen visie drie weken te vervroegen.

Strauss-Kahn en Fabius vertegenwoordigen allebei de liberale vleugel binnen de PS. Allebei willen ze verder gaan met de liberalisering of privatisering van staatsbedrijven. Beiden bewijzen lippendienst aan de heilige koe die het omslagstelsel in Frankrijk is voor de betaling van de pensioenen.

Maar tegelijk willen ze een spaarsysteemn invoeren, vergelijkbaar met het Nederlandse pensioenstelsel. Strauss-Kahn stelt verder voor het premierschap op te heffen om van de cohabitation af te komen. Frankrijk zou naar een presidentieel systeem moeten zoals het Amerikaanse.

Naast Aubry, Strauss-Kahn en Fabius is een vierde serieuze kandidaat voor het premierschap, partijsecretaris François Hollande. Zijn positie is minder sterk dan die van de andere drie, omdat hij niet beschikt over een persoonlijke 'stroming' in de partij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden