Jos van Rey wankelt na aantijging corruptie

De positie van de Limburgse VVD-politicus Jos van Rey wankelt. Van Rey, wethouder in Roermond en lid van de Eerste Kamer, beraadt zich op zijn posities nu hij door justitie wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van de geheimhoudingsplicht.

DEN HAAG - Vandaag komt het Roermondse college van burgemeester en wethouders bij elkaar om de situatie te bespreken.

De plaatselijke VVD laat hem nog niet vallen. Fractievoorzitter Dré Peters beklemtoont dat Van Rey zelf moet beslissen wat hij doet. 'Hij is oud en wijs genoeg om zijn eigen afweging te maken.' VVD-afdelingsvoorzitter Victor Cillekens stelt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. De landelijke VVD-top wilde dit weekeinde niet reageren en de zaak eerst laten 'bezinken'. Van Rey zelf liet zaterdag via zijn advocate weten dat hij de beschuldigingen 'schandalig' vindt. Hij was zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Justitie viel vrijdag binnen in Van Reys woning en in het Roermondse stadhuis. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van de geheimhoudingsplicht. Zelf werd hij meegenomen voor verhoor.

Van Rey was eerder dit jaar adviseur van de vertrouwenscommissie van de Roermondse gemeenteraad die verantwoordelijk was voor het selecteren van een nieuwe burgemeester. Hij zou onder een hoedje hebben gespeeld met de man die als winnaar uit de procedure kwam, VVD'er Ricardo Offermanns, nu burgemeester van Meerssen en voorzitter van de VVD-afdeling Limburg. Volgens NRC Handelsblad beschikt justitie over een opname van een telefoongesprek tussen Van Rey en Offermanns, waarin Van Rey twee vragen doorspeelt die de sollicitatiecommissie Offermanns zou gaan stellen.

Van Rey is een vooraanstaand man in de VVD. Hij was jarenlang Tweede Kamerlid. In Den Haag groeit de druk op Van Rey om zijn conclusies te trekken. Zijn collega-senator Hans Engels van D66 spreekt van een zeer ernstige situatie. 'Als ik in zo'n positie verkeerde, zou ik de eer aan mijzelf houden en terugtreden. Dat zou mijn advies zijn aan hem en ook aan de VVD', aldus Engels zaterdag op Radio 1. Ook de positie van Offermanns is onderwerp van gesprek. De gemeenteraad van Meerssen, waar hij nu nog burgemeester is, vergaderde zaterdag over de zaak, maar komt pas vandaag met een verklaring. Offermanns heeft zich ziek gemeld.

Loek Hermans, VVD-fractievoorzitter in de senaat, wilde nog niet reageren, partijvoorzitter Korthals ook niet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden