Update

Jos van Rey stapt op als wethouder en senator

VVD'er Jos van Rey stapt op als wethouder in Roermond en als Eerste Kamerlid. Dat zei hij maandagavond tijdens een extra raadsvergadering van de gemeenteraad. Van Rey wordt verdacht van corruptie en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester. Van Rey legt zijn functies per direct neer.

Jos van Rey. Beeld FOTO ANP
Jos van Rey.Beeld FOTO ANP

Van Rey zei: 'De afgelopen dagen waren de moeilijkste momenten van mijn leven. Ik ben altijd recht door zee. Vanochtend heb ik het college van burgmeester en wethouders laten weten dat mijn aanblijven niet in het belang van Roermond is. Ik dank voor het gestelde vertrouwen.'

Op de verdenking van corruptie ging hij niet in. Na deze woorden verliet hij de vergadering. Burgemeester Henk van Beers sprak zijn respect uit voor de beslissing van Van Rey.

VVD
Ook het hoofdbestuur van de VVD zegt het besluit van Van Rey te respecteren. 'We wachten de uitkomsten van het onderzoek af en nemen aan dat het recht zijn beloop heeft.' Het hoofdbestuur verwacht in algemene zin van VVD-bestuurders dat zij hun verantwoordelijkheid nemen als blijkt dat er daadwerkelijk strafbare feiten zijn begaan. 'Doen zij dat niet, dan zullen wij als partij de nodige maatregelen nemen', zo liet het bestuur vanavond weten.

De landelijke top respecteert eveneens het besluit van VVD'er Ricardo Offermanns om zich als kandidaat terug te trekken voor het burgemeesterschap van Roermond. Zijn positie in Meerssen, waar Offermanns nu nog burgemeester is, beschouwt het hoofdbestuur als een zaak tussen de gemeenteraad en Offermanns.

Woning
Justitie viel vrijdag binnen in de woning van Van Rey en in het stadhuis.
Maandagmiddag werd al bekend dat Ricardo Offermanns, tevens voorzitter VVD-Limburg en burgemeester van Meerssen, zich terugtrekt als burgemeesterskandidaat. Offermanns wordt ook verdacht in deze zaak.

GroenLinks-raadslid Marianne Smitsmans zei dat de affaire Van Rey veel schokkender is dan tot nog toe bekend. Dat heeft ze begrepen uit informatie die ze maandagmiddag kreeg van de Rijksrecherche toen deze haar ondervroeg in deze kwestie. 'Dit krijgt een groter staartje.'

Van Beers wilde daarover niet verder praten. Een meerderheid van de raad eiste daarop een schorsing voor intern beraad.

Profiel Jozef Franciscus Bernard (Jos)
GEBOORTEDATUM: 15 april 1945, in Roermond
FUNCTIE: sinds 1998 wethouder (en loco-burgemeester) in Roermond en sinds juni 2011 lid van de Eerste Kamer (VVD). Daarvoor was hij onder meer lid van Provinciale Staten van Limburg en Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij heeft een eigen vastgoedbedrijf.

BIJZONDERHEDEN: Een onderzoekscommissie concludeerde dit jaar dat Van Rey als wethouder van Roermond de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt in zijn contact met plaatselijk bouwmagnaat en vriend Piet van Pol. Van Rey mocht aanblijven. Hij werd in juni voorgedragen als gedeputeerde. Maar het CDA in Limburg keerde zich daar tegen, omdat er rond Van Rey 'veel vragen hangen rondom zijn eigen integriteit'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden