Jos van Rey sleept vele vriendjes mee in zijn val

Oud-wethouder Jos was altijd fel gekant tegen 'de eeuwige vriendjespolitiek' van CDA-bestuurders, maar het lijkt erop dat hij daar zelf ook niet vies van was.

Het is nog niet zo lang geleden dat de Roermondse oud-wethouder en VVD-senator Jos van Rey provocerend met het boek De vriendenrepubliek van journalist Joep Dohmen onder de arm door de vergaderzaal van Provinciale Staten liep. 'In dit boek wordt op onbarmhartige wijze de dubieuze, bestuurlijke cultuur in Limburg in de jaren negentig beschreven en het CDA speelt daarin de belangrijkste rol', zei hij in 2009. 'Mijn collega's van het CDA vinden het natuurlijk helemaal niet leuk als ik zo provocerend rondloop. Maar ja, het is hun eigen schuld. Dan moet de partij ook voor eens en voor altijd schoon schip maken, want al die verhalen zijn slecht voor het imago van ons mooie Limburg.' Hij noemde het CDA wel 'Corrupt Democratisch Appel'.

Nu ligt Van Rey, de kruisridder tegen corruptie en vriendjespolitiek, zelf onder vuur. De vriendenrepubliek lijkt nog steeds te bestaan, maar is wellicht van signatuur veranderd.

Zijn vriendschap met de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol is inmiddels genoegzaam bekend. Justitie doet daar onderzoek naar. Het OM, dat Van Rey verdenkt van corruptie, deed twee maanden geleden invallen in zijn woning en in die van zijn kinderen. Van Rey, die ontkent, trad af als wethouder en lid van de Eerste Kamer.

Hij trok eerst zijn 'vriend' Ricardo Offermanns mee in zijn val. De toenmalige burgemeester van Meerssen en voorzitter van VVD Limburg, een snel rijzende ster binnen de VVD, had gesolliciteerd op de burgemeesterspost in Roermond. Hij werd unaniem gekozen door de vertrouwenscommissie, maar trok zijn kandidatuur in toen bleek dat Van Rey vertrouwelijke informatie over de benoemingsprocedure naar hem had doorgespeeld.

Naar dit lekken van informatie doet justitie eveneens onderzoek. De VVD in Roermond bagatelliseert de kwestie. 'Jos van Rey had telefonisch contact gehad met kandidaten voor het burgemeestersambt in onze gemeente', schreef vicefractievoorzitter Jan Puper bijna drie weken geleden in een brief aan VVD-leden. 'Contacten die binnen één politieke partij als praktijk gelden en dus ook altijd gedaan worden. Het zogenaamde coachen van de kandidaten van een partij.'

Ook de Roermondse VVD-wethouder Vincent Zwijnenberg werd slachtoffer. Hij had eveneens gesolliciteerd naar de burgemeesterspost in zijn stad. Het OM verhoorde hem, maar ziet hem niet als verdachte in de lekaffaire. Uit de brief van Puper kan worden opgemaakt dat ook hij is geïnformeerd ofwel 'gecoacht' door Van Rey.

Zwijnenberg zwijgt erover: 'Wat vertrouwelijk is, moet vertrouwelijk blijven.' Hij trad eveneens af, loyaal aan Van Rey. Hij kan ook worden beschouwd als 'vriend'. Zwijnenberg was eind jaren tachtig persoonlijk medewerker van Kamerlid Van Rey, en van 1990 tot 2001 directeur van assurantiekantoor Jos van Rey Verzekeringen. Daarna was hij regiodirecteur bij Meeùs, dat het assurantiekantoor van Van Rey heeft overgenomen.

Ook de andere VVD-wethouder stapte eind oktober op, met tranen in de ogen: Raja El Moussaoui. De miss Nederland van 2000 is een protégé van Van Rey: ze woont samen met de zoon van zijn overleden partner.

Het onderzoek van het OM richt zich ook op Liba Adviesbureau, een bedrijfje dat op naam van de kinderen van Van Rey staat en de verkiezingscampagnes van Van Rey en andere VVD'ers heeft gefinancierd. Wie de verkiezingskas spekte, is onderwerp van onderzoek. De projectontwikkelaar Piet van Pol wordt genoemd, maar ook andere zakenrelaties. Het verklaart tevens waarom justitie in oktober ook de woningen van de kinderen van Van Rey is binnengevallen.

Ook de verkiezingscampagne van staatssecretaris Frans Weekers is gefinancierd door Van Rey en ook door Van Pol. 'Van Rey belde mij in de tweede helft van augustus op', zei Weekers vorige maand in Dagblad De Limburger. 'Kan ik wat doen voor je in de verkiezingscampagne?', vroeg hij. 'Dat heb ik andere jaren ook gedaan.' Ik ken Jos al uit de jaren tachtig toen hij lid van de Tweede Kamer was en later senator en prominent lid van de VVD in Limburg. Het is eigenlijk hartstikke mooi dat zo iemand vraagt of hij reclame voor je kan maken. Het werd een poster op een reclamezuil. Van Rey heeft ook advertenties voor anderen betaald, zoals Mark Verheijen en Karin Straus (Limburgse VVD-Kamerleden, red.).'

De kosten van de zuil bedroegen volgens hem ongeveer 3.000 euro. De reclamezuil was eigendom van het bedrijf Gelre, waarvan Van Pol mede-eigenaar is. 'Weet ik veel welke paal van wie is', zei Weekers daarover.

Het is nog maar een half jaar geleden dat de Limburgse VVD-voorzitter Ricardo Offermanns wethouder Jos van Rey naar voren schoof als kandidaat-gedeputeerde. Dat was kort nadat de onderzoekscommissie-Sorgdrager/Frissen diverse vormen van 'belangenverstrengeling' had geconstateerd. Het CDA blokkeerde de benoeming van de VVD-gedeputeerde. Voor fractievoorzitter Martijn van Helvert was hij onacceptabel omdat zijn 'integriteit is beschadigd'. En omdat 'de heer Van Rey zelf op vele momenten in Provinciale Staten rondom integriteit en het belang daarvan voorop heeft gelopen om anderen de maat te nemen'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden