Column

Jos van Rey is terugwijzer par excellence

Als ze je ergens van beschuldigen, als ze staan te wijzen met hun dikke vingers, je weg sturen, boe roepen, dan is het zaak terug te wijzen. Híj was het, en hij en hij en zij. Iedereen behalve jij.

Sheila Sitalsing
Jos van Rey Beeld Robin Utrecht
Jos van ReyBeeld Robin Utrecht

In het begin is het wennen. Overtuigend terugwijzen is niet iedereen gegeven, en voor wie ook na een paar keer terugwijzen het idee heeft dat hij eigenlijk voornamelijk naar zichzelf staat te wijzen, is het aan te bevelen in de leer te gaan bij Jos van Rey. Terugwijzer par excellence.

Velen doen pogingen tot terugwijzen - dit weekend nog probeerde Fred Teeven het, gevallen staatssecretaris, door in het AD omstandig uit de doeken te doen dat zijn val geheel te wijten is aan een figuur 'uit criminele hoek', door iemand die dacht 'het is wel mooi geweest met die Teeven. Wraak dus.' Namen wilde hij niet noemen. Dat was jammer. Een vorm van mislukt terugwijzen die deed vermoeden dat er waarheid schuilt in de woorden die Bas Haan, journalist van Nieuwsuur en de man die Fred Teevens scalp aan zijn riem heeft bungelen, hem twittersgewijs toevoegde: 'Teeven heeft zijn val te danken aan zijn nep-geheugenverlies en de leugens van het kabinet die daarop volgden.' Aan de overkant bleef het stil.

Waarmee maar weer is aangetoond dat het slechts weinigen is gegeven om terug te wijzen als Jos van Rey. De wankelende koning van Limburg, oud-wethouder, oud-senator, oud-VVD'er, oud-Tweede Kamerlid, oud-Provinciale Statenlid en enthousiast klankborder, is een terugwijskunstenaar.

Een hele krantenpagina had hij nodig, afgelopen zaterdag in de Volkskrant, om in een interview alle mensen te noemen die schuldig zijn aan zijn val. Man, paard, rugnummers, alles: het is les 1 van het terugwijzen.

Zoals daar zijn:

1. 'Een rancuneuze ondernemer', een baggeraar en informant van de Criminele Inlichtingen Eenheid die ook de lokale pers zou hebben getipt en 'aantoonbaar onjuiste meldingen heeft gedaan.'

2. Het CDA ('Corrupt Democratisch Appèl') , waarop een roedel namen volgde, zoals die van oud-commissaris der Koningin Léon Frissen en voormalig minister Liesbeth Spies. Als je wijst moet je hoog wijzen: les één, sub a van het terugwijzen.

3. Het college van procureurs-generaal, 'politiek gekleurd', prutsers die aan 'doe-het-zelfdagvaardingen' doen.

4. 'De meeste media'. Bij het wijzen naar 'de media' een slagje om de arm houden, want je wilt wel dat ze je blijven publiceren en uitnodigen: les twee van het terugwijzen.

'Alsof ik drugsgeld heb witgewassen'

Nu zijn rechtszaak is begonnen, doet de van corruptie, witwassen en verkiezingsfraude verdachte Jos van Rey graag een boekje open over 'het systeem' dat tegen hem in werking is getreden. Volgens de oud-wethouder vergelijkbaar met de kwestie van Kinderombudsman Marc Dullaert. 'Mij is groot onrecht aangedaan.' (+)

Bij het terugwijzen is het tevens zaak te wijzen op de boter op het hoofd van de ander. 'Meneer Ger Koopmans van het CDA, nu gedeputeerde, heeft niet anders gedaan toen hij in de Tweede Kamer zat. Die belde gewoon mensen van de vertrouwenscommissie op.' En Liesbeth Spies, 'die is zelf burgemeester van Alphen aan den Rijn geworden na klankborden'.

Nog een belangrijke terugwijsles: als je je met anderen meet, wijs ook dan consequent omhoog. Naar Christine Lagarde die óók niet is afgetreden toen er een corruptieonderzoek liep. En Marc Dullaert: óók slachtoffer van 'het systeem' dat iemand 'kapot kan maken zonder greintje bewijs'.

Duizelig sloegen we thuis de krant dicht. Toen pas begon het te dagen: er mist iemand in de bonte stoet medeschuldigen. Jos van Rey zelf. En we maakten een diepe buiging voor het terugwijskunstenaarschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden