Jos Rovers

'Mijn werkgever Rabobank is veel in het nieuws de afgelopen tijd. Ik heb het druk met interviews en persconferenties over nieuwe producten en diensten....

'Rabobank blijft wel heel toegankelijk. Alleen niet meer sec in de vorm van het klassieke bankkantoor. Internet en telefonische diensten zijn heel belangrijk geworden. Natuurlijk heeft Rabo net als andere banken kantoren gesloten, maar wij zijn in veel woonkernen nog steeds aanwezig, vaak als laatste overgebleven bank.

'Mijn baan staat niet op de tocht. Dat geloof ik niet althans. Ik ben manager financieel advies en in die hoedanigheid eindverantwoordelijk voor de afzet van hypotheken, beleggingen, levensverzekeringen en pensioenen via de lokale Rabobank-kantoren. Deze vier segmenten vormen eigenlijk mijn thuisbasis, daar houd ik mij al jaren mee bezig. Eerst bij Rabo-dochter Interpolis, daarna bij Fortis en nu sinds een jaar bij Rabobank Nederland. Het is een heel boeiend en leuk vak. Het gaat bij mensen nu eenmaal vaak over geld, dat maakt altijd emoties los. Daarom vind ik geld zelf ook belangrijk. Het is uiteindelijk toch een middel waarmee je veel dingen in het leven kunt doen.

'Als bankdirecteur verdien ik goed. Ga maar uit van een royale honderdduizend euro. Mijn beleggingsportefeuille is publiek bekend omdat ik transacties verplicht moet melden aan de Autoriteit Financiële Markten, veel privacy heb ik dus niet. Naast mijn salaris krijg ik nog een jaarlijkse bonus, afhankelijk van mijn prestaties. Die bonus kan oplopen tot 15 procent van mijn jaarsalaris.

'Sparen en beleggen doe ik bij de Rabobank. Dat is voor mij in deze functie verplicht. Of je moet het uitbesteden aan derden, maar dan kun je er nauwelijks invloed op uitoefenen, en ik houd het liever zelf in de hand. Mijn beleggingsportefeuille is fors gedaald afgelopen tijd. En mijn optiepakket van Fortis is inmiddels ook niets meer waard. Ik baal wel, maar lig er niet wakker van. Misschien komt dat omdat ik een traditionele belegger ben; beleggen met geld dat je over hebt en voor een lange periode. Natuurlijk kijk ik wel eens weemoedig naar mijn saldo maar dan denk ik tegelijkertijd: that's life.

'De grote luxe dingen gaan aan mij voorbij, daar geef ik niet veel om. Belangrijk vind ik het om in een fijn huis te wonen. Dat wooncomfort kost wel wat, maar dat hebben mijn vrouw en ik er graag voor over. Daarnaast vind ik het prettig om geld te hebben voor de kleine geneugten. Wij houden van sobere vakanties op een kleine eenvoudige camping in Frankrijk. Lekker onder een oude boom zitten, zonder de drukte die een vijfsterrencamping meestal oplevert. Maar dan wel lang en uitgebreid lunchen, waarbij ik niet op een fles wijn meer of minder let. Echte grote impulsaankopen doe ik niet snel. Ik heb wel een keer een dure B & O-geluidsinstallatie gekocht. Daar was ik zeer gelukkig mee. Helaas heb ik er niet lang van kunnen genieten. Op een eenzame kerstnacht is hij gestolen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.