Jort Kelder had gelijk met 'maffiamaatje'

Bram Moszkowicz tijdens de presentatie van zijn boek Onkruid. Beeld anp
Bram Moszkowicz tijdens de presentatie van zijn boek Onkruid.Beeld anp
Max Pam

Is Bram Moszkowicz al op de televisie geweest om uit te leggen dat de beslaglegging op zijn spullen volkomen ten onrechte is? Nee? Dat komt heus nog wel, want - gevallen of niet - Bram is een graag geziene gast in talkshows. Hoe meer Bram zich in de nesten werkt, hoe hoger de kijkcijfers.

Het kan in het leven snel gaan, zegt een onverslaanbaar cliché. Nog niet zo lang geleden was Bram on top. Toen kwam de val. Hij werd uit zijn advocatenambt gezet. Eerst was de schijn tegen hem, toen was de hele wereld tegen hem. Hij verklaarde dat hij zou stoppen met de media, maar de volgende dag was hij al weer op televisie. Hij verklaarde dat hij een boek zou schrijven, waarin hij vijandige journalisten de maat zou nemen. Inderdaad kwam er een boek, een beetje huilerig van toon, over zijn vader en hoe moeilijk het is Joods te zijn. Over journalisten ging het nauwelijks. Ik vraag mij af of hij, tussen al die optredens door, dat boek wel zelf geschreven heeft.

Deze week stond in De Telegraaf een fascinerend stuk van Saskia Belleman over Bram. Het gaat niet zo maar over een advocaat die een incidenteel akkefietje heeft, het gaat over een advocaat in wiens gedrag een duidelijk patroon te herkennen valt. Dat patroon ziet er ongeveer zo uit: aan de ene kant meteen hoge rekeningen sturen en daarvoor zo weinig mogelijk doen, aan de andere kant zelf nooit schulden betalen.

Bij dat laatste hoort geen kwitanties uitschrijven, aangetekende brieven weggooien en aanmaningen negeren. En dan maar zien waar het schip strandt. Bram zou een geknipt target zijn voor het programma Opgelicht.

Onder de kop 'Moskowicz aan infuus van crimineel' beschrijft Belleman de nieuwste zaak: Moszkowicz versus Donald G. Op zichzelf is het al curieus dat de aangeklaagde - dus de beschuldigde - met zijn volledige naam wordt genoemd, terwijl de klager - degene die zich dus opgelicht voelt - het met initialen moet doen. Dat is, zoals bijna alles bij Bram, de omgekeerde wereld.

Toch is het ook niet helemaal vreemd, want Donald G. is 'een huisvriend van de Hells Angels'. Onlangs werd in een afpersingszaak zeven jaar tegen hem geëist, maar hij hoefde slechts zes maanden zakkies te plakken, omdat in het eldorado van strafadvocaten allerlei getuigen weer niet kwamen opdagen.

Van deze huisvriend leende Bram in twee porties 35 duizend euro, omdat hij even krap bij kas zat. Helaas betaalde Bram nooit terug, ook niet toen er maandelijkse termijnen waren afgesproken, die overigens steeds werden verlaagd: van 5.000 euro naar ten slotte 1.000 euro per maand. Zelfs toen Brams kantoor voor 2,6 miljoen euro werd verkocht, ging er geen cent naar Donald G. De fiscus was er ook om belastingschulden te incasseren. In het vonnis heeft de rechter bepaald dat Bram die 35 ruggen wel degelijk moet dokken en dat anders de deurwaarder gerechtigd is morgen Brams hele inboedel weg te slepen.

Met deze wetenschap kunnen wij nu een paar conclusies trekken. Ten eerste dat Jort Kelder volkomen gelijk had toen hij indertijd sprak van 'maffiamaatje'. Ten tweede dat ook Carel Kuyl gelijk heeft gekregen. Zoals u misschien nog weet, werd Eva Jinek in 2010 bij Nieuwsuur weggewerkt, omdat hoofdredacteur Carel Kuyl het 'onwenselijk' vond dat een van zijn presentatoren een verhouding had met een type als Bram Moszkowicz. Men achtte dat gemene scherpslijperij. Bram was boos en Eva was ook jaren later nog boos.

Maar achteraf moet je vaststellen dat Carel Kuyl terecht heeft gehandeld en dat hij zelfs de carrière van Eva Jinek heeft gered. Ze zou hem dankbaar moeten zijn, want het zat er dik in dat zij anders de Mabel van de Nederlandse tv was geworden. Gelukkig is dat onheil afgewend, vooral dankzij haar nieuwe vriend, die lieve Freek, die steeds zo gezellig tussen de haaien en de krokodillen springt.

Eva is weer terug en op de late avond kijk ik graag naar haar. Toch gebeurde het in haar tijd en wellicht heeft ze er bovenop gestaan, toen Bram geld leende in het clubhuis van de Angels. Volgens de wet dat televisie vooral gaat over televisie interviewen televisiepresentatoren graag elkaar. Hier is een taak weggelegd voor Sven Kockelman om eens een pittig gesprek te voeren met Eva.

Bram zelf gaat per 1 januari werken als juridisch adviseur voor Henk Brink Attorneys. Bram redt zich wel, maar Henk Brink wensen wij veel succes.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden