Jorritsma zet kartelpolitie op afstand

Minister Jorritsma van Economische Zaken ziet af van haar aanwijzingsbevoegdheid bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Zij is niet van plan in voorkomende gevallen in te grijpen in beslissingen van de kartelwaakhond....

Volgens de minister kan de NMa alleen zonder zo'n ministeriële aanwijzingsbevoegdheid echt een 'onafhankelijke toezichthouder' worden genoemd. Jorritsma vindt dat het de rechter is die zich moet uitspreken over beslissingen van de NMa waar een partij het niet mee eens is. Maandagavond besprak de Tweede Kamer de wet waarin de omvorming van de NMa wordt geregeld.

Formeel heeft de minister van Economische Zaken het recht om een beslissing van de NMa terug te draaien. Van dit recht heeft zowel Jorritsma als haar voorganger Wijers echter nooit gebruikt gemaakt. Jorritsma verklaarde gisteren overigens wel vaak benaderd te zijn door allerlei partijen die haar vroegen om in te grijpen naar aanleiding van een beslissing van de kartelwaakhond.

Bij de behandeling van de mededingingswet blijkt sprake van een merkwaardige omkering van rollen. Aanvankelijk wilde de Tweede Kamer dat de NMa meteen als ZBO van start zou gaan. De toenmalige minister van Economische Zaken, Wijers, trok echter aan de rem. Wijers wilde de NMa eerst - onder zijn verantwoordelijkheid en met inbegrip van een aanwijzingsrecht - laten proefdraaien.

Nu voert Jorritsma de wens van de Kamer uit, maar hebben een aantal fracties hun bedenkingen. CDA, PvdA, D66, Christen Unie en GroenLinks vragen zich allemaal af waarom de minister niet kan wachten tot volgend jaar als de mededingingswet tegen het licht wordt gehouden.

Maandagavond bleek dat de Kamer niettemin geen onoverkomelijke problemen heeft met de haast van Jorritsma, ondanks een dreigement van het PvdA-kamerlid Bolhuis, die kort geleden uit irritatie over het optreden van de minister nog aandrong op uitstel van de NMa-wijzigingen.

Tegelijk met de veranderingen bij de NMa zou ook de energietoezichthouder (DTE) in een ZBO worden omgezet. Hiermee heeft een aantal Kamerleden moeite. Onder meer D66 en CDA vinden de energiemarkt nog te pril om deze toezichthouder op afstand van de minister te plaatsten. Zij willen dat de DTE een zelfstandige ambtelijke dienst blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden