Jorritsma weigert nieuw onderzoek Bijlmer-ongeluk Brandweerman eist na ramp schadevergoeding

Brandweerman C. Boer, die heeft meegedaan aan het bergingswerk op de plek van de Bijlmerramp, eist van het ministerie van Binnenlandse Zaken een schadevergoeding van 250 duizend gulden....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

Als lid van de Regionale Brandweer Amsterdam en Omstreken werd Boer kort na het neerstorten van de vracht-Boeing van El Al opgeroepen voor dienst. Zijn onderdeel werd ingezet in de vroege ochtend van 5 oktober, elf uur na de crash. Dagen lang deed Boer mee aan het ruimen van puin en het bergen van slachtoffers.

Enige tijd daarna ontstonden zijn gezondheidsproblemen: longklachten, bultvorming, uitslag en inwendige ontstekingen. Specialisten van diverse ziekenhuizen konden Boer niet vertellen wat hem mankeerde. De ziekteverschijnselen zijn nu, meer dan drie jaar na de ramp, nog steeds niet verdwenen.

'Nu tijdens een tv-uitzending van Nova opnieuw is gebleken dat we niet weten wat er eventueel voor gevaarlijke stoffen in dat vliegtuig hebben gezeten, vind ik het tijd worden om actie te ondernemen', aldus Boer.

De GroenLinksfractie in de Tweede Kamer wil dat minister Borst van Volksgezondheid een onderzoek instelt naar de medische gevolgen van de Bijlmerramp, voor de hulpverleners en omwonenden. Kamerlid T. Varma zei dit donderdagavond in een uitzending van Veronica Nieuwslijn.

In de Tweede Kamer is deze week ook gesproken over het vliegtuigongeluk in de Bijlmermeer. Tijdens dat debatje, aangevraagd door het PvdA'kamerlid R. van Gijzel, heeft minister Jorritsma van Verkeer laten weten dat zij niets ziet in een heropening van het onderzoek naar de ramp. Ze is bereid aanvullende informatie op te vragen bij de Israëlische autoriteiten, maar ze voelt er niets voor een gerechtelijk onderzoek naar de ramp te vragen bij haar collega van Justitie. Volgens de minister ontbreekt daarvoor de noodzaak.

Aanleiding tot het debat in de Kamer waren uitlatingen van een El Al-functionaris tegenover Van Gijzel. Volgens de El Al-man heeft de luchtvaartmaatschappij met de vrachtlijsten en de gevaarlijke-stoffenlijsten van het toestel gesjoemeld.

Van Gijzel, Van 't Riet van D66 en Poppe van de SP vinden die beschuldiging en de onduidelijkheid over de vracht voldoende reden voor een nieuw onderzoek, maar Jorritsma wil daar niet aan. 'De verklaring aan Van Gijzel wijkt af van wat ik heb gehoord. Waarom is de man nooit naar justitie of de Raad voor de Luchtvaart gestapt?', zei zij. Volgens de minister kan ze niet aan de hand van anonieme verklaringen een luchtvaartmaatschappij van malversatie verdenken.

Van 't Riet wil dat Jorritsma nu eerst de echte vrachtlijsten van het rampvliegtuig in Israël of New York, de plaats van vertrek, opduikt. Daarna bekijkt D66 of nog een nader (mogelijk parlementair) onderzoek nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden