Jorritsma twijfelt aan voorrang voor fietsers van rechts

De Tweede Kamer wil dat fietsers die van rechts komen, voorrang krijgen in het verkeer. Minister Jorritsma van Verkeer zou dit jaar een wetsvoorstel moeten indienen om dit mogelijk te maken....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Nadat de Tweede Kamer dinsdag een motie van kamerlid P. Rosenmöller (GroenLinks) had aanvaard, waarin wordt aangedrongen op deze verkeersmaatregel, zei de minister dat ze zich wil beraden. Gemeenten en provincies moeten hun wegen voor fietsers veiliger maken. Zolang dat niet is gebeurd, vindt Jorritsma het riskant om de regel al in te voeren. Hoe lang deze overheden nodig hebben om hun gevaarlijke kruisingen aan te pakken, kon de minister niet zeggen.

De Tweede Kamer sprak zich al in 1980 uit voor de regel dat fietsers die van rechts komen voorrang krijgen, maar de verkeersregel werd tot nu toe niet ingevoerd. De regel dat fietsers voorrang moeten geven aan motorvoertuigen, werd in de oorlog door de bezetter ingevoerd, zoals ook in andere landen gebeurde. Nederland is het enige land dat deze maatregel na de oorlog niet heeft ingetrokken.

Een meerderheid in de Kamer wil ook dat Jorritsma een 'selectief' inhaalverbod voor vrachtwagens invoert. Het gaat om lichtere vrachtwagens die niet met een snelheidsbegrenzer zijn uitgerust en om die reden nog wel kunnen inhalen.

Een andere motie van Van 't Riet (D66) om een proef te nemen met een snelheidsbegrenzer in personenauto's werd ook aangenomen. Te hard rijden is de oorzaak van veel ongelukken. Een snelheidsbegrenzer kan de veiligheid bevorderen, redeneert de Kamer.

Een motie van de PvdA'er Valk, die stelde dat gemotoriseerde weggebruikers geen alcohol mogen gebruiken, kreeg geen meerderheid. Het rijden onder invloed neemt weer toe na jaren van afname. Nu is een weggebruiker strafbaar als hij een alcoholpromillage van 0,5 of meer heeft. CDA en D66 hadden bij de bespreking van het Meerjarenplan Verkeersveiligheid wel hun handtekening onder de motie gezet, maar trokken die gisteren weer in.

Van Heemst (PvdA) vond die gang van zaken bizar. 'We hebben twee weken geleden vijf uur over verkeersveiligheid gesproken', zei hij. 'Op aandrang van het CDA is de motie aangepast.'

Beide fracties zeiden dat ze bij nader inzien toch kozen voor het standpunt van de minister, die de motie ontraadde. Volgens Van Heemst zijn de woordvoerders van CDA en D66 door hun fracties teruggefloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden