'Jorritsma speelt met vuur in ruzie met vakbond'

De coalitiepartners PvdA en D66 waarschuwen vice-premier Jorritsma (VVD) met vuur te spelen door de vakbonden op te roepen hun looneis te matigen....

'Dit is gevaarlijke borrelpraat, ze verziekt het klimaat voor de loononderhandelingen', zegt D66'er B. Bakker. ' Van een vice-premier zou je verwachten dat ze met constructieve voorstellen komt, die de loononderhandelingen vergemakkelijken,' zegt PvdA'er F. Crone.

Jorritsma noemde maandagavond op een partijbijeenkomst de looneis van de vakbeweging 'levensgevaarlijk'. De bonden willen volgens haar te veel profiteren van de huidige voorspoed, zodat een loon-prijsspiraal de economische groei bedreigt.

Volgens Crone kan het kabinet een loonexplosie voorkomen door extra te investeren in gezondheidszorg, onderwijs en veiligheid. Crone wil een vervolg op het akkoord van Wassenaar, waarin vakbeweging en werkgevers in 1982 afspraken de lonen te matigen in ruil voor arbeidstijdverkorting. 'Toen was werkloosheid het grootste probleem, nu is dat publieke armoede - de knelpunten in zorg en onderwijs.'

Dit is geen goede manier om komende maandag het najaarsoverleg met bonden en werkgevers tot een goed einde brengen, gelooft Crone. Hij waarschuwt dat de vakbeweging onder 'hele grote druk' staat om meer dan 4 procent te eisen. 'De werkgevers zijn bereid veel meer te geven omdat ze niet aan personeel kunnen komen,' zegt hij. Wordt het veel meer, dan kunnen de lonen in de collectieve sector geen gelijke tred houden, en komt bovendien de koppeling met de uitkeringen in gevaar. 'Dat is een bom onder Paars', voorspelt Crone.

D66 vindt het kabinet veel te sloom in sociale kwesties. PvdA-minister Vermeend van Sociale Zaken opereert volgens Bakker 'lethargisch', omdat hij nog niets doet aan de WAO. 'Wij hadden meer van hem verwacht dan het benoemen van de zoveelste commissie', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden