Jorritsma ontmoet in Davos wereldleiders

Donderdag gaat in het Zwitserse Davos het dertigste jaarlijkse Wereld Economisch Forum (WEF) van start. De lijst van deelnemers telt vele wereldleiders, onder wie Bill Clinton, Tony Blair, Yasser Arafat, Ehud Barak en Abdurrahman Wahid....

In totaal telt het congres, dat vijf dagen duurt, tweeduizend deelnemers. Naast de politiek zijn ook maatschappelijke organisaties als Greenpeace, Artsen zonder Grenzen en het Third World Network vertegenwoordigd. De overige bezoekers bestaan uit zakenmensen, wetenschappers en journalisten.

Op het programma staan, naast economische vraagstukken, onderwerpen op het gebied van politiek, wetenschap, cultuur en milieu. De belangrijkste doelstelling van het WEF is het formuleren van een gezamenlijke aanpak van wereldwijde problemen.

Niet iedereen ontvangt het WEF met gejuich. Groeperingen tegen mondialisering en vrijhandel zijn van plan te demonstreren en mogelijk de besprekingen te verstoren. Afgelopen zaterdag liep het congresgebouw in Davos nog lichte schade op door een brandbom. Begin december waren dezelfde groeperingen verantwoordelijk voor rellen tijdens de vergadering van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Seattle. De Zwitserse autoriteiten zetten zeventig militairen in om de politie te assisteren.

Belangrijke besluiten worden zelden genomen op het forum, maar in de informele sfeer komen landen soms nader tot elkaar. In 1988 spraken in Davos voor het eerst vertegenwoordigers van Noord- en Zuid-Korea met elkaar. PLO-leider Arafat en minister-president Peres van Israël kwamen in 1994 tijdens het forum tot een principeakkoord over de Gazastrook en Jericho. Dit jaar hoopt Davos het toneel te worden van verdere vredesbesprekingen tussen Arafat, Barak, Clinton en mogelijk een afgevaardigde van Syrië.

Het WEF werd in 1970 opgericht door Klaus Schwab, professor aan de universiteit van Genève. Hij nam het initiatief om Europese zakenlieden samen te brengen in het bergdorp Davos om een gezamenlijke strategie te bepalen. In de loop der jaren is het forum uitgegroeid tot het huidige wereldwijde platform.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden