Jorritsma heeft geen extra geld voor GVB

Minister Jorritsma van Verkeer heeft op haar begroting geen extra geld beschikbaar om het noodlijdende gemeentelijk vervoersbedrijf van Amsterdam, het GVB, te steunen....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Jorritsma had veel kritiek op het GVB. 'De produktiviteit is er uitermate laag', zei ze. 'Men zal in Amsterdam moeten proberen de zaak beter te organiseren. Het bedrijf is zwak, ondanks de maatregelen (waaronder het schrappen van 400 banen red.) die worden genomen. Men zal met hetzelfde geld méér moeten doen en het zwartrijden extra moeten bestrijden.' De minister toonde zich er verbaasd over dat er geen permanente toegangscontrole bij de metro is.

De term mismanagement vond ze te zwaar, maar Amsterdam is wel aan de late kant met het nemen van maatregelen, zei ze. De minister was er niet gelukkig mee dat het Amsterdamse gemeentebestuur het personeel onder werktijd over de maatregelen had ingelicht, waardoor het vervoer urenlang stil kwam te liggen.

Ze wees erop dat alle gemeentelijke vervoerbedrijven de afgelopen jaren 4 procent hebben moeten besparen op hun budget. Amsterdam heeft als enige nimmer aan die eis voldaan, hoewel de korting voor de hoofdstad per saldo geen 4, maar hooguit 2 procent bedroeg, aldus Jorritsma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden