Jorritsma gaat voort op weg Wijers

'We willen het beleid van het vorige kabinet krachtig voortzetten', zegt minister A. Jorritsma (VVD) van Economische Zaken. In tegenstelling tot haar voorganger Wijers presenteerde de voormalige minister van Verkeer en Waterstaat nog geen grootse plannen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Jorritsma had haar begroting voor 1999 niet op tijd klaar. Bij de voor-presentatie van de stukken, een paar dagen voor Prinsjesdag, kon ze niet precies aangeven hoeveel het ministerie van Economische Zaken in 1999 gaat uitgeven.

Het departement had de afgesproken bezuinigingen, zoals die in het regeerakkoord zijn vastgelegd, nog niet kunnen uitwerken. Dus kwam Jorritsma op Prinsjesdag al met een Nota van Wijziging, een correctie op haar eigen begroting voor 1999. Daarin staan wel de juiste cijfers.

In de begroting zelf staat niet veel meer dan dat het ministerie volgend jaar 3,77 miljard gulden wil uitgeven. De uitwerking van dat bedrag is 'beleidsarm', wat wil zeggen dat de nieuwe beleidsvoornemens nog niet verwerkt zijn.

In de correctie van Prinsjesdag zijn de precieze bezuinigingsbedragen opgevoerd, zodat de uitwerking op de uitgaven van 1999 wel te berekenen is.

Jorritsma verklaarde haar 'beleidsarme' begroting uit het feit dat het de afgelopen weken zo druk was. 'We hebben vooral in het kabinet gezeten', aldus de VVD-minister. Op haar eigen departement is ze nog maar een paar dagen echt aan het werk geweest.

Ze beperkt zich dit jaar tot het aangeven van een aantal accenten, en het invullen van de in het regeerakkoord afgesproken bezuinigingen. Van de 110 miljoen die minder moet worden uitgegeven, wordt in 1999 al 40 miljoen verspijkerd. Die korting gaat vooral ten koste van subsidies voor het bedrijfsleven.

Philips moet rekenen op een korting van 25 miljoen gulden op de jaarlijkse honderd miljoen technologiesteun. Een aantal andere steunregelingen, onder meer voor energiebesparing, wordt beperkt of beëindigd. Subsidies voor het midden- en kleinbedrijf worden ontzien.

Jorritsma zal voortgaan op de weg van Wijers. Dat betekent: veel aandacht voor informatie- en communicatietechnologie als aanjager van economische bedrijvigheid, en verdere vrijmaking van markten die nu nog door kartels en toetredingsbarrières beperkt worden. Er komt een nieuwe tranche in de operatie Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW-project).

De nieuwe staatssecretaris Ybema (D66) heeft wel een groot project op de schop genomen. Hij gaat met een scala aan maatregelen het ondernemerschap in Nederland stimuleren. Er moeten meer startende ondernemers komen, die ook meer banen in hun nieuwe bedrijven moeten scheppen. Onder studenten moet het ondernemerschap als reële optie voor na de studie worden gepropageerd.

In Nederland heeft maar 7 procent van de studenten ambitie om een bedrijf te beginnen, in de Verenigde Staten maar liefst 70 procent. Ybema wil de faillissementswet gaan aanpakken, zodat een faillissement voor een starter minder belemmerend werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden