Jorritsma: 'Europa moet staalimporten bevriezen'

Net als de VS moet ook Europa staal uit Brazilië, Rusland en Azië weren. Dat stelt minister Jorritsma van Economische Zaken....

Jorritsma was de eerste Europese minister die haar ongenoegen kon overbrengen in Washington. 'Geen enkel argument is op dit moment dreigend genoeg om de Amerikanen van hun plannen af te houden', liet Jorritsma in Washington weten. De minister vernam van Evans dat de staalhandelsbeperkingen vooral om binnenlandse redenen zijn genomen. Volgens de Amerikaan zijn ze een noodzakelijke stap om op lange termijn de vrijhandel veilig te kunnen stellen.

Jorritsma wordt van de Amerikaanse positie 'niet blij': 'De Amerikaanse protectie heeft grote internationale consequenties. Dit is een volstrekt verkeerd signaal', stelt de minister. Ze legt ook een relatie met de internationale anti-terrorisme-coalitie. 'Ik denk dat er landen zijn die de handelsbeperking niet begrijpen en twijfel hebben over hun deelname aan de coalitie.'

Vorige week maakte de Amerikaanse regering bekend dat staalimporten de komende drie jaar met strafheffingen worden geweerd. Het eerste jaar is het straftarief soms zelfs 30 procent, waardoor nagenoeg elke staalimport onmogelijk wordt.

De Europese Unie is naar de Wereldhandelsorganisatie WTO gestapt. De EU onderzoekt nu welke beschermende maatregelen voor de eigen staalindustrie zijn toegestaan. De bevriezing van de huidige staalimporten middels een quotum-regeling mag, zo vermoedt Jorritsma. Vrijdag vergaderen de vijftien EU-lidstaten over bevriezing van de staalimporten.

Voor Europese wraakmaatregelen, retaliatie in jargon, in het nog te vroeg. Hiervoor moeten de Amerikanen eerst formeel door de WTO worden veroordeeld. Pascal Lamy, de Europese Commissaris van Handel, heeft al wel een klacht ingediend.

Jorritsma heeft bij Evans ook geïnformeerd wat het Nederlandse-Britse Corus kan doen om de pijn van de heffingen te verzachten. Evans heeft uitgelegd dat Corus om een uitzondering kan verzoeken. Dat moet het voormalige Hoogovens dan wel samen met Amerikaanse klanten indienen. Deze klanten moeten met andere woorden het Nederlandse staal verkiezen boven het Amerikaanse.

De Amerikaanse staalheffingen hebben voor Europa beperkte gevolgen. Van de 160 miljoen ton staal die de EU jaarlijks produceert, gaat 4 miljoen naar de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden