Jorritsma draait op voor Nuons groene stroom

In het Limburgse land staat een elektriciteitscentrale waar ondernemers jarenlang absoluut geen vertrouwen in hadden. De kolenvergasser in Buggenum poogt namelijk al tien jaar stroom op te wekken met schone technologie....

Sinds de liberalisering van de energiemarkt hing de centrale als een molensteen om de nek van de eigenaren. Zij wisten de last echter in de maag te splitsen van minister Jorritsma van Economische Zaken. Zij moest maar een oplossing bedenken voor deze 'baksteen', die tenslotte ooit in opdracht van één van haar voorgangers in Buggenum was gebouwd.

Aan de minister de taak een nieuwe eigenaar te vinden voor de elektriteitscentrale. Zij had twee alternatieven. Ze kon de kolenvergasser ontmantelen en de centrale voortaan op gas laten draaien. Daarmee zouden honderd techneuten hun baan verliezen en een nieuwe opwekkingstechniek het onderspit delven. Voor deze gestripte centrale waren voldoende kopers voorhanden.

Jorritsma kon ook op zoek naar een koper voor de gehele centrale. Goed voor milieu en werkgelegenheid, maar nadelig voor de schatkist. Want de schaarse kandidaten wilden voor een verlieslijdende vergasser niet veel betalen. Om de huidige eigenaren te compenseren, moest de overheid in dit geval geld bijleggen.

De werknemers van de kolenvergasser kwamen in het geweer. Zij tekenden beroep aan bij de Ondernemingskamer en probeerden duidelijk te maken dat de milieuvriendelijke centrale nog een kans moest krijgen. PvdA-Kamerlid Ferd Crone diende met succes een motie in. Daardoor kreeg minister Jorritsma de ruimte om niet alleen met de hoogste bieder te onderhandelen.

Nuon gaat nu de complete kolenvergasser kopen, zo maakten het energiebedrijf en de eigenaren van de kolenvergasser donderdag bekend. Nuon kan de elektriciteitscentrale goed gebruiken. Het energiebedrijf heeft zelf geen centrales en moet al zijn stroom elders inkopen. Met de kolenvergasser is Nuon bij piekvraag naar energie minder afhankelijk van marktprijzen.

Nuon wil ook de schone technologie handhaven. De centrale kan namelijk ook biomassa verstoken. Deze stroom kan Nuon weer als groene stroom aan de man brengen. Dat is gunstig: groene stroom is schaars, terwijl consumenten wel per 1 juli bij elke aanbieder duurzame elektriciteit mogen inkopen.

Minister Jorritsma moet voor de groene energie van Nuon haar portemonnee opentrekken. De kolenvergasser staat voor 550 miljoen gulden in de boeken, terwijl Nuon 'slechts' 225 miljoen gulden wil betalen. Jorritsma legt het verschil bij. Aan schone stroom hangt nu eenmaal een prijskaartje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden