'Joris droomde van wonen in een kraakpand'

Cornald Maas in gesprek met Jos Linssen (66), oud-conrector, en Trix van Driel (65), ex-docente en administratrice, uit Eindhoven. Zij zijn de ouders van tv- en radiopresentator Joris Linssen (41)....

Cornald Maas

Moeder We hadden nooit gedacht dat Joris bij de NCRV terecht zou komen.

Vader Wij hebben van huis uit niks met de NCRV. Moeder Veel meer met de VPRO of de VARA. Vader Ik heb me altijd verzet tegen kerkelijke instituten. Te zeer heb ik de hypocriete kant van het geloof meegemaakt. Ik erger me aan valse sentimenten.

Moeder We hebben afstand van de kerk genomen toen we elkaar leerden kennen. Maar het moet gezegd: Joris zit op z'n plek bij de NCRV.

Vader Taxi paste bij hem, en zeker ook Hello goodbye. Joris is begaan met mensen en hij weet snel vertrouwen te winnen, zodat ze hun verhalen vertellen. Dat had hij vroeger al: toen een meisje uit zijn klas stervende was, koos ze hém uit om nog één keer bij haar op bezoek te komen. 'Zal ik iets voor je meenemen?', zei hij door de telefoon tegen haar, terwijl ze al een paar dagen niet meer gegeten en gedronken had, en hij nam uiteindelijk een ijsje voor haar mee.

Moeder Ik bel Joris altijd meteen op na de uitzending. Laatst had hij een prachtig gesprek op Schiphol met een Cubaanse vrouw die haar kind voor het eerst in vijf jaar terugzag. Dat was een hoogtepunt.

Vader Misschien... ik vond dat het iets te evident wachten op tranen was. Als iemand het tijdens een openhartig gesprek moeilijk krijgt, is dát meestal het moment dat op tv wordt uitgezonden. Ik bel Joris niet zo vaak na een uitzending - ik spaar mijn opmerkingen op. Misschien heb ik ook iets meer met de luwte van de radio. Ik luister graag naar zijn programma Casa Luna. Wél vind ik Hello goodbye, zo zonder verborgen camera, eerlijker dan Taxi.

Moeder Als ik naast een taxichauffeur zit, vertel ik ook vrij gemakkelijk mijn verhaal. Zo'n gesprek op Schiphol zou ik ingewikkelder vinden. De kans is ook niet groot dat ze me er zullen treffen: sinds ik van Eindhoven naar Maastricht vloog heb ik vliegangst.

Vader Joris was toen nog een peuter. Het duurde niet lang voor ons duidelijk werd dat hij zich voor veel interesseerde: hij had een eigen uitleenbibliotheek op zolder, schreef een krantje vol, maakte zich druk over het bewind van Pinochet in Chili - daar hield hij een spreekbeurt over.

Moeder Niet zo gek, misschien. Wij aten geen Granny Smiths, want die kwamen uit Chili.

Vader Joris was uit geëngageerd hout gesneden, gelardeerd met een dosis jeugdige overmoed.

Moeder Dat ging weleens ver.

Vader Hij heeft een recalcitrante periode gehad, ja. Hij was nogal eigenzinnig - daarin lijkt hij op mij. Hij wist precies wat goed en niet goed voor hem was. Na een vermeend geval van censuur - zijn stuk werd niet in de schoolkrant gepubliceerd - ging hij, in de vijfde klas, van school af.

Moeder Nogal lastig, omdat wij allebei op die school werkten, en jij er nota bene conrector was.

Vader Hij is zelfs een half jaar weggebleven. De eerste dagen wisten ook wij niet waar hij uithing. Toch hebben we het min of meer op z'n beloop gelaten: het was de tijd van de antiautoritaire opvoeding. Bovendien had het geen zin om op te treden. Als Joris linksaf wil, gaat hij linksaf.

Moeder 'Beter dat hij nu deze dingen uithaalt', zei jij altijd, 'dan wanneer wij niet langer veilig in de buurt zijn.' Ik had ook wel weer met hem te doen: hij had weke handen van het afwassen in een restaurant.

Vader Ik zat daar niet mee. Joris wist van aanpakken. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat hij niet in zeven sloten tegelijk zou lopen.

Moeder Hij droomde ervan in een kraakpand te wonen, hij kleedde zich punk - op een gegeven moment had hij een heel potlood in z'n oor hangen. Later bekeerde hij zich tot de smartlap. Hij trad zelfs op met een smartlappenrevue.

Vader Joris biedt graag een podium aan mensen die in zichzelf geloven. Hij valt voor de authenticiteit van de gewone man. En kan er niet tegen als mensen zich op intellect laten voorstaan en daardoor anderen buitensluiten.

Moeder Toch heeft hij geschiedenis gestudeerd.

Vader Een hoogleraar oordeelde over zijn afstudeerscriptie dat er wetenschappelijk wel wat op af te dingen was, maar dat hij een prettig leesbare stijl had. Joris is altijd meer journalist dan wetenschapper geweest.

Moeder Hij heeft steeds oog gehad voor degenen die zwakker staan. Hij bekommerde zich om medestudenten die psychisch ziek waren, hij houdt contact met de mensen die hij in zijn documentaires portretteerde, zijn vrouw Rebecca en hij namen een pleegkind in huis.

Vader Zo'n programma als Hello goodbye sluit aan bij zijn belangstelling voor mensen. Al moet je als presentator ook een beetje bluffen: je kunt niet al te bedeesd zijn.

Moeder Hij is ook een familieman. Jos en ik zijn al heel wat jaren gescheiden maar Joris houdt ons beiden van veel op de hoogte. Voor een flat in Utrecht wilde hij rood-witte gordijntjes, want die deden hem denken aan de gordijntjes uit het vakantiehuisje dat we vroeger in Zeeland huurden.

Vader Zijn zus Breg en hij lijken niet op elkaar, maar ook zij verkende haar grenzen: ooit speelde ze drums in een gelegenheidsbandje.

Moeder Ik zeg weleens gekscherend: wij lieten onze kinderen studeren, maar Breg werd drumster, Joris zong smartlappen en nou werkt-ie bij de NCRV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden