Jorge Zorreguieta was hier officieel onwelkom - maar officieus kind aan huis

Bij staatsaangelegenheden is Jorge Zorreguieta nooit welkom geweest in Nederland, maar bij familiefestiviteiten is hem geen strobreed in de weg gelegd. Het was de formule waarop toenmalig premier Wim Kok onvermurwbaar uitkwam, nadat hem duidelijk was geworden dat de verliefdheid van prins Willem-Alexander op de Argentijnse Máxima Zorreguieta tot een huwelijk zou leiden.

Prinses Máxima en haar vader tijdens de doopplechtigheid van prinses Alexia. Beeld anp
Prinses Máxima en haar vader tijdens de doopplechtigheid van prinses Alexia.Beeld anp

Kok zei in een terugblik: 'Ik ben nooit zo arbeidsintensief bij het koningshuis betrokken geweest als in die periode. Het vergde heel veel tijd en energie.' Willem-Alexander ontmoette Máxima in april 1999 en al in de zomer kwam de prille relatie in de openbaarheid. Onmiddellijk barstte de discussie over het verleden van Máxima's vader los. Kok kon het debat in de samenleving aanvankelijk op zijn beloop laten, totdat na de zomer van 2000 achter de schermen duidelijk werd dat een huwelijksaanzoek een serieuze optie was.

Máxima wilde haar vader erbij hebben op de dag van haar leven. Willem-Alexander steunde haar daarin. Kok wist van het begin af aan dat het, gelet op het maatschappelijk klimaat, onmogelijk was. Maar hoe moest hij dat het paar duidelijk maken? 'Het was een pedagogisch proces', zei Kok later. 'Als de omgeving woelig is en je te maken krijgt met reële risico's voor wat betreft het toekomstig draagvlak voor de monarchie, dan moet je als minister-president je afwegingen maken.'

Willem-Alexander en zijn broers vonden dat het verleden van Jorge Zorreguieta niet op de schouders van zijn dochter moest worden gelegd. Kok zag dat dat in een deel van de samenleving toch gebeurde. De ministeriële verantwoordelijkheid vereiste dat hij met een oplossing zou komen. Koningin Beatrix was het eens met de beslissing van Kok, zei ze later, maar ze steunde Máxima in haar verdriet.

Jorge Zorreguieta naast zijn vrouw en koningin Beatrix tijdens de doopplechtigheid van prinses Amalia. Beeld anp
Jorge Zorreguieta naast zijn vrouw en koningin Beatrix tijdens de doopplechtigheid van prinses Amalia.Beeld anp

Bij de verlovingsaankondiging, op 30 maart 2001, werd definitief bekend dat Jorge Zorreguieta niet naar het huwelijk zou komen. De beslissing was behalve door Kok afgedwongen door bemiddeling van minister van staat Max van der Stoel en door een onafhankelijk rapport van Michiel Baud, dat de premier in het diepste geheim had laten opstellen. Bovendien onderstreepte Máxima in een verklaring haar democratische gezindheid. 'Het spijt mij dat hij zijn best heeft gedaan voor de landbouw in een verkeerd regime.'

Het huwelijk vond plaats op 2 februari 2002. Twee jaar later al zat Jorge Zorreguieta vooraan in de kerk, naast Beatrix, toen prinses Amalia werd gedoopt. Hij zou nog veel vaker in Nederland zichtbaar zijn. Maar niet bij de inhuldiging van Willem-Alexander, omdat dat weer een officiële staatsaangelegenheid was. Het waren noodzakelijke offers om het koningschap van Willem-Alexander niet op voorhand te belasten.

Lees meer over Jorge Zorreguieta

Wat was Zorreguieta's rol in het regime van Jorge Videla? Die van bekwaam vakman of schurk? Als zijn oudste dochter Máxima niet tegen Willem-Alexander was aangelopen, dan hadden minder mensen deze vraag gesteld.

Maarten Mourik voerde de strijd aan tegen Jorge Zorreguieta. In 2014 spraken we met zijn zoon Matte, die het stokje van hem overnam. 'Ik doe 's avonds ook liever iets anders dan procederen tegen de vader van onze koningin.'

Ministers van landbouw krijgen doorgaans geen grote necrologieën, maar het huwelijk van zijn dochter maakt alles anders. Argentijnse kranten benadrukken in necrologieën vooral Zorreguieta's band met Nederland.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden