Jords perspectief bij de mensapen

Dag in Dag uit heeft een gorilla geadopteerd. Binti woont samen met Cindy, Dafina en Ivo in de Amsterdamse dierentuin Artis....

'Jord heeft eigenlijk geen opleiding', zegt verzorger Sandra over haar nieuwe collega. De 28-jarige Jord werkt sinds 1 juni in Artis en is inderdaad aangenomen zonder diploma van de MBO-opleiding voor dierverzorger.

Vroeger werd het dierentuinpersoneel altijd in de praktijk opgeleid, maar de eisen voor het beroep zijn flink aangescherpt. Zelfs met diploma is het moeilijk, waarschuwt de website van Artis: 'Er zijn maar weinig vacatures en veel gegadigden.' Toch staat op de site een adres voor open sollicitaties. Jord stuurde er een en werd uitgenodigd. 'Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen.' Hij heeft zijn baan bij een bank opgezegd en wordt nu ingewerkt. Later zal hij een dag per week naar school gaan om alsnog de opleiding te volgen.

Jord had al wat werkervaring met dieren. Hij woonde op Curaçao. Daar deed hij de mavo en had allerlei baantjes, hij werkte er ook twee jaar in een zeewateraquarium, met zeeleeuwen. Toen hij op zijn 20ste terugkwam in Nederland werd hij op basis van die ervaring aangenomen in het Dolfinarium. Maar na drie jaar had hij behoefte aan een stabieler toekomstperspectief.

Zo belandde hij bij die bank. De overgang van de dolfijnenshows naar een kantoor viel niet mee. 'In het begin ging ik bij elke pauze naar buiten, ik kreeg het benauwd. Na een aantal jaren merkte ik dat ik iets moest veranderen.' Tijdens een schoolreisje met zijn dochter kwam Jord in Artis een oud-collega tegen uit zijn Dolfinarium-tijd. Die stimuleerde hem te solliciteren.

Een paar dagen voor zijn eerste werkdag hoorde hij dat hij bij de mensapen zou beginnen. 'Ik vind het te gek, maar ik had van tevoren geen voorkeur.' Na een aantal maanden zal Jord weer naar een andere afdeling gaan. 'Je hebt geen inspraak. Maar alles is nieuw, dus alles is meegenomen. Ik geniet van elk moment, dat komt misschien ook door de tijd die ik bij de bank heb gewerkt. Je bent buiten bezig en je hebt een heel ander soort mensen om je heen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden