Jordaniërs voelen zich niet meer veilig

Met een enorme dreun is het leven in Amman veranderd in een nachtmerrie. 'Als de terroristen eenmaal begonnen zijn, gaan ze altijd door', zegt een Jordaanse....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

In de lobby van het Radisson SAS hotel in Amman is al niets meer te zienvan de enorme klap die hier woensdagavond een bruiloftsfeest veranderde ineen nachtmerrie. De feestzaal links van de lobby is afgezet met een pasgeverfd schot. Hier viel een groot deel van de tientallen slachtoffers dieomkwamen bij de bomaanslagen op drie hotels in de Jordaanse hoofdstad.

'Ik zag een oranje flits uit de zaal komen, net op het moment dat demeeste gasten naar binnen gingen', zegt Sophia Stamatopoulou, een Griekseconsulente die in het hotel was voor een bespreking van de VerenigdeNaties.

Ze zegt dat de aanslag duidelijk op de bruiloftsgasten gericht was.Veel westerse toeristen stonden te kijken naar de bruiloft. 'Het was heelkleurrijk, ze dansten en zongen', zegt Stamatopoulou. 'Als de dader buitende zaal gebleven was, had hij blonde westerlingen getroffen in plaats vande gasten.'

De groep van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, die aan hethoofd staat van Al Qa'ida in Irak, heeft uitgelegd waarom juist dezedoelwitten zijn gekozen: 'Deze hotels waren de uitvalsbasis voor de oorlogtegen de islam en de aanwezigheid van de kruisvaarders in Irak, op hetArabische schiereiland en in Palestina', aldus een verklaring op internet.

De Jordaniërs zijn panisch dat hun dierbare rust verloren gaat enzijn woedend op de terroristen. 'Dood aan Zarqawi', roepen grote groepenmensen die donderdag in hun auto's langs de getroffen hotels rijden. Zezwaaien met de Jordaanse vlag en zoeken steun bij koning Abdallah. 'Allah,Abdallah en Amman', schreeuwen ze. Het koningshuis stelt zich van oudsherop als hoeder van de veiligheid.

'Wij waren hier allemaal al zo blij, we dachten dat het veilig was, dathet alleen in de landen om ons heen gebeurde', zegt Larissa Qat in hetAmman Surgical Hospital, het ziekenhuis dat het dichtst bij de getroffenhotels Radisson en Hyatt staat.

Haar vriendin Nadja Alami, die woensdagavond in het Radisson zoutrouwen, ligt op de intensive care. 'We weten niet hoe het met haar gaat',zegt Qat, die met een groep vrienden naar het hotel is gekomen. Haar manis bij de explosie zijn oom kwijtgeraakt. De vaders van zowel de bruid alsde bruidegom, Ashraf Ta'as van de Palestijnse familie Al-Akhras, zijn ookgedood.

Veel Jordaniërs weten nog niet precies wat de aanslagen voor henbetekenen. 'Vreemd, nu ben ik niet meer bang want de veiligheid is opeenseen stuk beter geworden', zegt een hotelemployee. 'Eerst werd er gezegd datwe toeristen zouden afschrikken als we ze bij de ingang van het hotelzouden controleren, maar sinds gisteravond is het opeens verplicht.'

Maar Qat en haar vrienden voelen zich niet veilig. 'Dit gaat door. Alsze eenmaal begonnen zijn, gaan ze altijd door', zegt Qat, die donderdagniet naar haar werk is gegaan in een ander hotel.

Enkele Jordaanse studentes die kaarsen komen aansteken bij het Radisson om de slachtoffers te herdenken, bekijken het filosofischer. 'We houden vanuitgaan, maar deze week even niet', zegt een van hen. 'Ja, maar alleenomdat mijn ouders bang zijn', zegt een ander. Pagina 5: 'Brand in hel Zarqawi'Pagina 13: Commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden