Jordanië schrapt wet: vanaf nu niet meer trouwen met verkrachter

Een slachtoffer van verkrachting in Jordanië hoeft vanaf nu niet meer met de verkrachter te trouwen. Het parlement in Amman heeft dinsdag een artikel in de wet geschrapt waarmee verkrachters hun straf konden ontlopen door met het slachtoffer te trouwen.

Een protest in april in Beiroet tegen de verkrachtingswet in Libanon.Beeld ANP

Ondanks veel kritiek vanuit de conservatieve hoek stemde een kleine meerderheid van het parlement ermee in om artikel 308 uit de wet te halen. Daarmee gingen ze in op het voorstel van de regering en een koninklijke commissie om voor de wetswijziging te stemmen.

In een debat na de stemming beargumenteerden parlementsleden waarom het juist nodig is slachtoffers van verkrachting te laten trouwen: zo zou het slachtoffer niet in een sociaal isolement raken. Ondanks de pro-westerse politieke visie van het land zijn veel delen van Jordanië op sociaal gebied wel conservatief. Familie-eer staat hoog in het vaandel en een slachtoffer van verkrachting in de familie hebben is een schande. Die schaamte wordt tenietgedaan wanneer het slachtoffer in het huwelijk treedt met de dader.

De Jordaanse parlementariër Wafa Bani Mustafa, die campagne heeft gevoerd tegen het wetsartikel, zegt dat ouders vaak instemmen met dergelijke huwelijken om 'familieschaamte' te beperken. 'Geen enkele vrouw zou cadeau gedaan mogen worden aan haar verkrachter', zei Mustafa tegen persbureau Associated Press.

Stap voorwaarts

Het is nog even afwachten of het wetsvoorstel door de Senaat komt en of koning Abdoellah II zijn goedkeuring geeft. Als de wet er definitief doorheen komt, zal Jordanië aansluiten in het rijtje van de Arabische landen Egypte, Tunesië en Marokko, die de wet in de afgelopen jaren ook hebben geschrapt. Ook in Libanon is een debat gaande over het schrappen van de wet. Nog steeds zijn er veel landen in het Midden-Oosten waar de wet van kracht is, waaronder Bahrein, Koeweit en Syrië. Ook op de Filippijnen en in Tadzjikistan geldt de wet.

Voor de stemming dinsdag verzamelden tientallen activisten zich voor het parlement in Amman om zich sterk te maken voor het terugtrekken van de wet. 'Artikel 308 is een schande voor het Jordaanse rechtssysteem', stond op hun spandoeken. Volgens activisten is het schrappen van de wet een stap voorwaarts in het koninkrijk. 'Dit is een overwinning voor de vrouwenrechten- en mensenrechtenbeweging in Jordanië', zei Salma Nims, secretaris-generaal van de Jordaanse Nationale Commissie voor Vrouwen, tegen AP.

Turkije

Niet elk land in de regio heeft de intentie om conservatieve wetten af te schaffen. In november 2016 dienden de leden van de Turkse regeringspartij AKP juist een wetsvoorstel in vóór de invoering van de verkrachtingswet. Mannen die beschuldigd zijn van seksueel misbruik zouden onder bepaalde voorwaarden met hun minderjarige slachtoffer mogen trouwen.

De oppositie en diverse mensenrechtenorganisaties leverden veel kritiek op president Erdogan en zijn AK-partij omdat daders van verkrachting van een minderjarige zo heel makkelijk een straf kunnen ontlopen. Een week later werd het wetsvoorstel voorlopig ingetrokken.

Lees meer

'Mijlpaal' voor Tunesische vrouwenrechten
Een nieuwe stap voorwaarts voor de vrouwen in Tunesië. Nergens in de Arabische wereld zijn hun rechten zo sterk in de wet verankerd als hier, en sinds woensdag is die voorsprong verder vergroot. Het Tunesische parlement heeft een wet aangenomen die op vergaande wijze alle vormen van geweld tegen vrouwen verbiedt.

Turkije trekt omstreden wet huwelijken met minderjarigen in
In het voorstel van de regeringspartij AKP stond dat de dader van seksueel misbruik van een minderjarige in een aantal gevallen niet wordt vervolgd als hij met zijn slachtoffer trouwt. De omstreden Turkse wet voor huwelijken met minderjarigen wordt voorlopig ingetrokken.

Marokko schrapt 'verkrachterswet'
In januari 2014 stemde het parlement van Marokko met het afschaffen van een wet op grond waarvan verkrachters hun straf konden ontlopen door met hun slachtoffer te trouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden