Jordanië bevriest rekeningen Hamas

De centrale bank van Jordanië heeft opdracht gegeven sommige rekeningen van Hamas-leiders te bevriezen. De radicale Palestijnse organisatie reageerde scherp op de stap, die zij 'gevaarlijk' noemde....

'De islamitische verzetsbeweging Hamas geeft uitdrukking aan haar grote verontwaardiging over deze gevaarlijke maatregel van de Jordaanse regering', aldus een verklaring van Hamas. 'Wij veroordelen het feit dat Jordanië het eerste Arabische en moslimland is dat een dergelijke stap neemt, die geen rechtvaardiging heeft, maar slechts een uitvoering is van Amerikaanse orders.'

De directeur van de Jordaanse centrale bank gaf aanvankelijk alle banken in het land niet alleen opdracht de rekeningen van Hamas-leiders te bevriezen, maar verbood ook financiële transacties uit te voeren waarbij Hamas is betrokken. Aangenomen wordt dat Hamas momenteel geen tegoeden heeft in Jordanië, maar dat de maatregel was bedoeld om te voorkomen dat de Palestijnse groepering rekeningen opent in dat land of zaken gaat doen met Jordaanse banken.

De maatregel was specifiek gericht tegen enkele liefdadigheidsinstellingen en zes Hamas-activisten. Onder hen is de geestelijk leider van de organisatie, Sjeik Ahmad Yassin, en het hoofd van de politieke afdeling van Hamas, Khaled Meshaal, die kantoor houdt in de Syrische hoofdstad Damascus. Op de lijst van de centrale bank komen dezelfde namen voor als op de lijst die president Bush opstelde na een zelfmoordaanslag van Hamas in Jeruzalem, waarbij eind augustus 21 personen de dood vonden.

Later op de dag trok de centrale bank het besluit om alle rekeningen te bevriezen echter in. Het zou slechts gaan om enkele rekeningen. Het bleef onduidelijk welke dat zijn.

De Jordaanse minister van Informatie zei dat de maatregel geen 'politieke dimensies' heeft, maar is genomen vanuit financieel belang. Maar die opmerking zal niet helpen het beeld van Jordanië in de Arabische wereld te verbeteren. Jordanië wordt daar vaak verweten dat het te zeer geneigd is Washington te vriend te houden.

Jordanië verkeert in een lastige positie. Het is een belangrijke bondgenoot van de VS in de regio en het sloot in 1994 een vredesakkoord met Israël. In 1999 wees het vier Hamas-leiders uit, onder wie Khaled Meshaal. Maar 60 procent van de Jordaanse bevolking is van Palestijnse afkomst.

Islamistische groepen in Jordanië zijn woedend over de bevriezingsorder. Zij vinden het vernederend voor Jordaniërs dat hun land opnieuw toegeeft aan Amerikaanse druk. De leider van het Islamitische Actie Front, Jamil Abu Bark, betoogde dat de stap slechts de belangen van de 'zionisten' dient.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden