Joran

Op de site van de NOS staat gelukkig een 'tijdlijn Joran van der Sloot', zodat je de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van Joran van der Sloot weer even kunt terughalen - en je er tevens over kunt verbazen dat we nu al bijna zeven jaar in de ban zijn van de duistere wederwaardigheden van een jeugdige psychopaat.


Er zitten in allerlei buitenlandse gevangenissen Nederlanders om diverse redenen gevangen, maar geen van hen heeft ook maar één procent van de media-aandacht gekregen die Joran van der Sloot tot beroemdheid heeft gemaakt. In de Volkskrant van gisteren volstond zijn voornaam in de kop boven een verhaal over de rechtszaak die gisteren tegen hem begon: 'Proces Joran begint vandaag'.


Voor de Volkskrant is Zuid-Amerika-correspondent Allart Hoekzema in Lima aanwezig, NRC Handelsblad stuurde Marcel Haenen: ook de kwaliteitspers rukt uit om getuige te zijn van het voorlopig laatste hoofdstuk in de Joran-feuilleton. Er zullen ongetwijfeld nog meer hoofdstukken volgen ('Joran zucht in Castro Castro-gevangenis', 'Joran ontsnapt uit Castro Castro-gevangenis'). Ook daarvan zullen wij verslag uitbrengen.


Van der Sloot is het voorbeeld van de perpetuum mobile van de roem: omdat hij beroemd is, is elke ontwikkeling in zijn verhaal nieuws en wordt hij nog beroemder. Zelfs in Peru nadert zijn naamsbekendheid de honderd procent en schijnen ze zijn naam accentloos uit te spreken.


Waar de roem vandaan komt, vragen we ons allang niet meer af. Jorans roem is een op zichzelf staand gegeven geworden.


Joran van der Sloot was in 2005 op Aruba verdachte in de verdwijning van Natalee Holloway. Er verdwijnen helaas meer meisjes, godzijdank blijven de details van de verdachten ons in de meeste gevallen bespaard. Ze worden zelden beroemd.


Maar ten eerste was Natalee Amerikaanse, ten tweede vond de verdwijning plaats aan het begin van de nieuwsluwe zomer en ten derde was Joran de zoon van een rechter.


Veel nieuws wordt nieuws bij gebrek aan nieuws. En nieuws kan zijn intrinsieke nieuwswaarde ver overstijgen als het de vorm aanneemt van een goed verhaal, met cliffhangers, goede en slechte karakters en nieuwe plots en verhaallijnen. Uiteindelijk zijn wij nog steeds jagers die elkaar rond het kampvuur verhalen vertellen: liefdesverhalen, heldenverhalen en verhalen over de intense slechtheid van de mens.


Joran van der Sloot zat ruim vier jaar geleden al met zijn boek De zaak Natalee Holloway aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in DWDD. Hij was een graag geziene gast bij Pauw&Witteman, tot hij met wijn begon te gooien. In februari 2008 bereikte zijn roem een hoogtepunt, toen Peter R. de Vries een louche connectie had ingeschakeld om Joran erin te luizen middels een met afluisterapparatuur volgehangen auto.


Daar ergens moet het verhaal van Van der Sloot de grens zijn overgestoken van nieuws naar fictie; het punt waar 'Joran' losgezongen raakte van de aanleiding voor zijn bekendheid en hij een zelfstandig personage werd in een B-film.


Hoe slecht de film was, bleek exact vijf jaar na de verdwijning van Natalee Holloway, toen Joran in Lima Stephany Flores vermoordde. Om de draak te vervolmaken dook er ook nog een Amerikaanse radiologe op die Jorans advocaat betaalde en die een lied voor hem componeerde: 'I will rescue you'. Zulke onwaarschijnlijkheden verzint alleen de werkelijkheid.


De nieuwswaarde van de zaak-Van der Sloot is nul. De realiteit is er entertainment geworden dat wordt verkocht als nieuws. En daar zijn we kennelijk gek op.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden