Update

Joram van Klaveren verlaat 'vruchteloze' PVV-fractie

Na Tweede Kamerlid Roland van Vliet stapt nu ook Kamerlid Joram van Klaveren uit de PVV-fractie. Ook Chris van der Helm, PVV-raadslid in Den Haag, verlaat de partij en neemt zijn zetel mee. Juist vanmorgen werd bekend dat Van der Helm was gekozen in de gemeenteraad van Den Haag.

De omstreden uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' zijn mede aanleiding voor het besluit van Van Klaveren, zei hij. Maar er speelde meer. In een brief aan de fractie zegt hij dat hij na lang wikken en wegen tot de conclusie is gekomen 'dat de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden'. De partij is volgens hem op verschillende terreinen opgeschoven in een richting 'die niet de mijne' is.

'Niet de oplossingen voor grote vraagstukken als de multiculturele samenleving (toenemende invloed van de islam), veiligheid en een almaar groeiende overheid lijken (wellicht onbedoeld) nog langer centraal te staan als doel, maar het groeien in zetelaantal en het genereren van media-aandacht. Dit is uiteraard een onderdeel van 'het spel' maar het is niet mijn drijfveer om actief te zijn in de politiek', schrijft Van Klaveren. Hij gaat door als eenmansfractie.

Ex-PVV'er Louis Bontes beaamde vorige week de kritiek: 'Geert geeft slecht leiding. Hij veroorzaakt die onrust en onvrede zelf. Of het om nog twee, drie, vier of vijf Kamerleden gaat, niets verbaast me'. Volgens Bontes was Van Klaveren de gedroomde opvolger van Wilders: 'Van Van Klaveren weet ik dat hij er klaar voor wil zijn als Wilders stopt.'

Van der Helm
Raadslid Van der Helm zei tegen Omroep West dat de uitspraken van Wilders 'van Nederland geen beter land en van Den Haag geen betere stad maken'. 'Als deze opstelling de koers van de partij typeert, kan ik mijzelf daar niet mee vereenzelvigen.' Van der Helm stond vijfde op de lijst van de PVV. Hij zat al in de raad en neemt zijn zetel mee.

Gisteren maakte Kamerlid Ronald van Vliet zijn vertrek uit de fractie bekend. Ook hij stapte op uit onvrede met de uitspraken van Wilders, die op verkiezingsavond in Den Haag aan een zaal vol toehoorders vroeg of 'we meer of minder Marokkanen' willen. Daarop scandeerde de zaal: 'Minder, minder, minder'. Van Vliet gaat ook verder als eenmansfractie.

Dissidenten
Van Klaveren en Van Vliet stonden al bekend als dissidenten binnen de PVV. Begin deze maand berichtte NRC Handelsblad op basis van anonieme bronnen binnen de PVV dat Van Klaveren nog tot vorig jaar van plan was geweest een eigen partij op te richten. Hij zou hebben afgezien van dat plan in ruil voor meer macht binnen de partij. Hij werkte de afgelopen tijd samen met Wilders aan de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen.

Diezelfde krant berichtte dat Van Vliet in 2013 een poging had gedaan om naar de VVD over te stappen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra bevestigde dat hij had gesproken met de PVV'er, maar wilde niets loslaten over de inhoud van dat gesprek. Na de berichtgeving in NRC zei Van Vliet: 'Zolang ik in de politiek zit, blijf ik PVV-Kamerlid.' De afvallige PVV'er staat bekend als een goed functionerend Kamerlid, hij is voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar woningbouwcorporaties.

Het kabinet nam eerder vandaag in scherpe bewoordingen afstand van de uitspraken van Wilders. Vicepremier Asscher noemde de woorden van de PVV-leider 'een triest hoofdstuk in onze politieke geschiedenis'. Eerder had minister Opstelten Wilders al opgeroepen zijn woorden in te trekken.

Wilders en PVV-lijsttrekker de Jong op het podium in Den Haag, woensdagavond. Beeld epa
Wilders en PVV-lijsttrekker de Jong op het podium in Den Haag, woensdagavond.Beeld epa

Al eerder in botsing
Met Van Klaveren en PVV-Kamerlid Lilian Helder kwam Wilders al eerder in botsing. Volgens het AD mailde Helder najaar 2012: 'Geert belooft van alles, doet er niks mee en is vervolgens onbereikbaar, want hij mag geen stress hebben. Ik pik het niet langer. Als de tijd daar is, doe ik wat goed is voor mijzelf, want uiteindelijk is een iedere verantwoordelijk voor zijn of haar eigen leven. Jammer dat het zo moet, maar zelfs een ezel stoot zich geen 88x aan een steen.' Van Klaveren, die ook een VVD-lijn voorstaat, zou volgens NRC hebben overwogen een eigen, rechtse partij op te richten. Om hem binnenboord te houden, had Wilders Van Klaveren belast met het samenstellen van de Europese kandidatenlijst.

Het Utrechtse Statenlid Henk Scherer noemt het scanderen 'walgelijk'. Hij overweegt om op te stappen. 'Wat hij heeft gezegd kan niet. Maar hij heeft de grootheid niet om hier zijn excuses voor aan te bieden', zegt Scherer tegen RTV Utrecht. Hij wil zijn zetel in de Provinciale Staten nog niet opgeven, maar twijfelt wel. 'Je wordt toch gedwongen om een keuze te maken.'

Eerdere vertrekkers
Van der Helm en Van Klaveren zijn niet de eerste PVV'ers die hun fractie verlaten. Onder anderen Hero Brinkman, Jhim van Bemmel en Louis Bontes verlieten de Tweede Kamerfractie van de partij. Een overzicht staat hier.

Van Klaveren in de Tweede Kamer. Beeld anp
Van Klaveren in de Tweede Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden