Profiel

Joram van Klaveren, van burgemeesterskandidaat tot dissident

Joram van Klaveren is vandaag uit de PVV-fractie gestapt. Hij was sinds 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. Hij hield zich bezig met integratie, ontwikkelingssamenwerking en emancipatie. Hij voerde onder meer het woord tijdens het roemruchte 'Marokkanendebat' dat zijn partij had aangevraagd.

PVV-ers Joram van Klaveren (R) en Geert Wilders voor het debat over het 'Marokkanenprobleem' in 2013. Foto anp

Van Klaveren was drie jaar gemeenteraadslid voor de VVD in Almere en lijsttrekker van de PVV bij de Statenverkiezingen in Flevoland. Hij stopte in juni 2013 als PVV-fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Flevoland. Hij kon zijn werkzaamheden niet langer met zijn Tweede Kamerlidmaatschap combineren. Van Klaveren bleef wel Statenlid.

Als Kamerlid kwam hij in 2011 met een plan voor het houden van een referendum over het verbieden van nieuwe minaretten. Hetzelfde jaar stelde hij voor om Holocaust-ontkenners voortaan naar de psychiater te sturen.

Antisemitisme
In februari 2011 haalde hij de woede van alle partijen op de hals door de PvdA, de SP en GroenLinks onder meer te beschuldigen van 'het salonfähig maken van antisemitisme'. Van Klaveren voerde het woord tijdens een debat over antisemitisme. 'De islam is in essentie antisemitisch', was de kern van zijn betoog. Partijen die op bezoek gaan bij de Hamas 'overleggen met jodenhaters'.

Geert Wilders schoof Joram van Klaveren pas nog naar voren als kandidaat voor het burgemeesterschap van Almere. 'Ik zou het geweldig vinden als wij als PVV voor het eerst in een stad in Nederland een burgemeester zouden leveren. Dat zou Almere kunnen zijn, zeker als we de grootste worden', zei Wilders.

Foto anp

Van Klaveren stonden al bekend als dissident binnen de PVV. Begin deze maand berichtte NRC Handelsblad op basis van anonieme bronnen binnen de PVV dat Van Klaveren nog tot vorig jaar van plan was geweest een eigen partij op te richten. Hij zou hebben afgezien van dat plan in ruil voor meer macht binnen de partij. Hij werkte de afgelopen tijd samen met Wilders aan de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen.

Opheffen SCP
Het voormalige Kamerlid liet deze maand ook weten dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) wat hem betreft moet worden opgeheven. Aanleiding was het Jaarrapport Integratie 2013, waarin het SCP 'in alle politieke correctheid besloten criminaliteit, voor het eerst, niet mee te nemen', aldus Van Klaveren.

Volgens hem was het een 'absurde beslissing gezien de enorme problemen op dit terrein'. Van Klaveren: 'Als het SCP zaken als criminaliteit achterwege gaat laten, kunnen we die organisatie net zo goed opheffen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kan het prima alleen.'

Van Klaveren gaat door als eenmansfractie, liet hij vandaag weten. Hij is de tweede PVV'er die deze week opstapt. Roland van Vliet deed dat gisteren na de uitspraken van Wilders over Marokkanen. Ook Van Vliet gaat als zelfstandig Kamerlid verder.

Foto anp
Meer over