Jopie's knuffelmuis

Chiel Schaap (34), Amsterdam, plaatsvervangend hoofd juridische zaken Zeeburg:..

Heleen Beaart

Zes jaar geleden liep ik in de kroeg tegen een heel mooie meid op. En hoe werkt dat? Langzamerhand kreeg ik verkering met de mooie meid; haar dochtertje van 3, Jopie, kreeg ik er gratis bij. Ze zat bijna altijd te tekenen. Toen ze 5 werd, maakte ze een uitnodiging voor haar partijtje en daar had ze die knuffelmuis bij getekend, zo noemde ze hem. Die vond ik zo schattig, ik heb hem uitgeknipt en in mijn portemonnee gestopt.

Later was ik in Amerika, zonder vriendin en Jopie, en ik dacht: stel je voor dat het een keer uitgaat, dan wil ik toch een herinnering. Toen heb ik die tekening op mijn arm laten tatoeëren.

Mijn vriendin wist er niets van. Toen ik uit het vliegtuig kwam, heb ik de pleister eraf gehaald. Ze was echt verbaasd, ze zag het volgens mij ook wel als een teken dat ik een blijvertje ben. Jopie vond het eigenlijk helemaal niet raar.

De winkel in San Diego was licht, alles zag er hygiënisch uit, niet zo'n vies hol. Na een kwartier stond ik weer buiten. Het kostte honderd gulden, geloof ik. Ik verwachtte dat het pijn zou doen, maar dat was niet zo. Het voelde een beetje prikkelig. De tatoeëerder smeerde er een goedje op, een pleister erover en ik moest er nog een keer alcohol over gieten.

Jopie begint nu te beseffen dat dat ding er mijn hele leven op blijft zitten. Af en toe zegt ze tegen vriendinnetjes: moet je kijken op de schouder van Chiel, dat heb ik gemaakt. Ze is er trots op en vindt haar tekening nog steeds leuk. Mijn vriendin en ik hebben sinds juni ook samen een kind, Lotje. Dus als die mooi kan tekenen, zal ik er op zeker moment, denk ik, aan moeten geloven.

Ja, ik vind het leuk als hij wordt gezien, daar is een tatoeage ook voor. Een enkele keer wordt ernaar gevraagd. Er zijn ook mensen die het zonde vinden dat ik er een knullige kindertekening op heb gezet en niet een Chinese draak of zo. Die zeggen: als je dan toch een tatoeage neemt, doe dan iets moois. Maar de meesten vinden het een leuk idee. Mijn moeder? Die vindt het verschrikkelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden