Joop Zoetemelk, opengebloeid als een roos in het voorjaar

Veel pogingen zijn gedaan om reliëf aan te brengen in het gelijkmatige karakter van Joop Zoetemelk. Documentairemakers en tijdschriftenmakers lieten geen kroonjaar voorbijgaan, maar altijd luidde de conclusie 'Pfff', de spreekwoordelijke verzuchting van Zoetemelk.

In 2005 verscheen al eens een biografie onder de eenduidige titel Joop en vandaag wordt er weer één gepresenteerd. De drie makers zijn min of meer generatiegenoten van de bijna 65-jarige Tourwinnaar. Dries van Agt, wie anders, overhandigt vanmiddag in Den Bosch het eerste exemplaar van Joop Zoetemelk. Een open boek aan de geportretteerde.

Het is een boektitel als een klaroenstoot. De auteurs denken de sleutel tot pfff gevonden te hebben. Bij het begrip sleutel kan in eerste instantie gedacht worden aan de koffers vol herinneringen, Decennialang lagen die koffers potdicht op zolder. Nu gaan ze open om deze aangeklede biografie rijkelijk te illustreren.

Beter kan echter gesproken worden van een sleutelrol en die wordt vervuld door Dany Pouille. Op de bladzijden 366 en 367 staat ze: een stralende Française die het leven toelacht. Een molen op de achtergrond duidt op de Zuid-Hollandse geboortegrond van Joop Zoetemelk, wiens linkerarm stevig op haar schouder rust. Dany Pouille heeft het ijs ontdooid waarin de ware Joop jarenlang schuil ging.

Voor het eerst vertelt Zoetemelk over de ketenen die hem als een kluizenaar beperkten tot huis en haard. Nog tijdens zijn loopbaan als wielrenner trouwde hij met Françoise Duchaussoy. Getuige deze biografie is zij een drankzuchtige vrouw, een probleem dat met de jaren verergerde. Een scheiding werd geblokkeerd door zijn schoonfamilie. Zoetemelk zwicht voor het dreigement dat hij zijn dochter en zoon niet meer zal zien als het zover komt.

Het dreigement verloor zijn kracht toen de kinderen oud genoeg waren de omgang zelf te bepalen. Vervolgens draaide Dany Pouille, een vroegere buurvrouw, de sleutel om. De biografen: 'Joop, die jarenlang geen perspectief voor zichzelf ziet, bloeit open als een roos in het voorjaar.'

Jacob Bergsma, Joop Holthausen en Peter Ouwerkerk: Joop Zoetemelk. Een open boek. Uitgeverij Veen; € 49,95. ISBN 978 90 204 4832 0

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden