Joodse organisaties gedupeerd

De Amerikaanse politie heeft zeventien personen aangeklaagd die voor ruim 30 miljoen euro twee Holocaustfondsen zouden hebben opgelicht met vervalste slachtofferverhalen.

Arie Elshout

NEW YORK Oplichting is van alle tijden, maar het oplichten van een organisatie die geld uitkeert aan slachtoffers van de Holocaust wordt gezien als heiligschennis, het laagste van het laagste.


'We zijn woedend dat er lieden zijn die geld zouden willen stelen van de overlevenden van 's werelds grootste misdaad', zegt Julius Berman, voorzitter van de gedupeerde Joodse organisatie.


De Amerikaanse politie heeft zeventien personen aangeklaagd. Zij worden ervan verdacht twee Holocaustfondsen te hebben opgelicht met vervalste slachtofferverhalen. Zes verdachten werkten voor de fondsen, die zijn ingesteld door de in New York gevestigde Conference on Jewish Material Claims Against Germany. Deze organisatie is in 1951 opgericht om namens Joodse slachtoffers van de nazi's met Duitsland te onderhandelen over schadevergoeding.


De verdachten opereerden vanuit Brighton Beach, een buurt in Brooklyn, New York, met veel Joodse immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie. In Russisch-talige kranten stonden advertenties waarin immigranten hulp werd aangeboden bij het aanvragen van schadevergoeding. Als hun verhaal niet overtuigend genoeg was voor het krijgen van een uitkering, werd het met behulp van valse informatie en vervalste documenten aangepast. De verdachten, meest zelf van Russische afkomst, hielden een deel van de uitkering voor zichzelf als betaling voor de bewezen diensten.


Volgens justitie in New York is er een bedrag van meer dan 42 miljoen dollar (30 miljoen euro) verduisterd. Van de twee gedupeerde fondsen is er een bestemd voor Joden die indertijd gevlucht waren voor de oprukkende Duitse legers. Het andere is voor Joden die in door de Duitsers bezette landen in een concentratiekamp zaten of ondergedoken waren. Het eerste fonds voorziet in eenmalige uitkering van ongeveer 2.600 euro. Het tweede biedt een maandelijkse uitkering van ongeveer 300 euro voor overlevenden met een jaarinkomen van minder dan 12.000 euro.


Vorig jaar werden medewerkers van de Claims-Conferentie argwanend toen ze twee aanvragen onder ogen kregen met dezelfde feiten. Ze gingen andere aanvragen na en ontdekten dat dit vaker gebeurde. In december vorig jaar werd de zaak aangekaart bij de FBI. Tot nu toe zijn bijna 6.000 valse aanvragen ontdekt, over een periode die teruggaat tot 1993.


Er is het geval van een man die verteld had hoe hij als jongetje van 13 samen met zijn moeder en jongere zus uit Kiev was gevlucht en zich daarna had schuilgehouden in kelders en schuren. Uiteindelijk bleek het document dat moest aantonen dat hij een scholier was uit Kiev, te zijn vervalst. Hij bleek een leerling te zijn geweest van een school in Leningrad (het huidige St.-Petersburg), dat nooit bezet is geweest door de Duitsers.


In Brighton Beach is de fraudezaak hard aangekomen. 'Ik was in het getto en door deze lui heb ik nu problemen', zei Zlota Portnaya tegen journalisten. Het gevoel is dat degenen die het geld echt verdienen, nu scheef worden aangekeken.


Een andere vrouw, Bella Freytor, vertelde hoe twee van de verdachten, een paar dat bij haar in de flat woonde, te werk gingen. De vrouw van het paar had haar benaderd. 'Ze gaf me formulieren die ik moest invullen omdat mijn moeder en vader in het getto hadden gezeten.'


Freytor kreeg het geld: 4.000 dollar. Zij mocht er 1.000 van houden, de overige 3.000 ging naar de vrouw als bemiddelingstarief.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden