Joodse dame klaagt El Al aan om 'discriminerende' stoelendans in het vliegtuig

Een chique 81-jarige Joodse dame pikte het niet dat ze in een toestel van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al plaats moest maken voor een ultra-orthodoxe man die niet naast een vrouw wilde zitten. Ze stapte naar een actiegroep die opkomt voor gelijkheid van man en vrouw. Die spant nu namens haar een rechtszaak aan wegens discriminatie door El Al.

De 81-jarige Renee Rabinowitz voelt zich gekrenkt omdat ze plaats moest maken voor een ultra-orthodoxe man. Beeld Uriel Sinai

De in Jeruzalem gevestigde organisatie, Israel Religious Action Cente (IRAC), riep ook luchtreizigers op om de top van de nationale luchtvaartmaatschappij te bestoken met boze e-mails. 'Moeten vrouwen hun gereserveerde plaatsen opgeven om toe te geven aan de luimen van ultra-orthodoxe mannen?,' vraagt IRAC retorisch. De organisatie spreekt over discriminatoire en illegale praktijken.

Het is niet de eerste keer dat een vrouw heeft moeten wijken voor een ultra-orthodoxe man bij El Al, die als wervende slogan hanteert: 'Het is niet zomaar een luchtvaartmaatschappij, het is Israël.' Een stoelendans komt vaak voor, en gaat niet zelden gepaard met woordenwisselingen, geduw en getrek.

Gekrenkt

Aanvankelijk maakte Renee Rabinowitz min of meer vrijwillig plaats, aan het begin van een vlucht van Newark (bij New York) naar Tel Aviv. De hoogopgeleide oudere vrouw merkte dat haar buurman bezwaar maakte tegen haar aanwezigheid. 'Ik wilde niet elf uur lang naast iemand zitten die zich onbehaaglijk voelt,' zei ze tegen The New York Times. Aan het einde van de vlucht vroeg ze de piloot of het gebruikelijk was toe te geven aan de wensen van ultra-orthodoxen. Het antwoord was bevestigend. Dat logenstrafte de opmerking van een steward dat hij haar 'een betere plaats' had willen aanbieden.

Rabinowitz voelde zich gekrenkt, niet zozeer persoonlijk als wel 'intellectueel, ideologisch en wettelijk.' Kon een man met een beroep op zijn strikte religieuze opvattingen zomaar bepalen dat hij niet naast haar wilde zitten?

Uitgelezen kans

Volgens de actiegroep IRAC, die 'pluralisme, tolerantie en gelijkheid in Israël' nastreeft, is de ervaring van Rabinowitz een uitgelezen kans om discriminatie aan de kaak te stellen. Temeer daar El Al na het incident verklaarde dat 'elke discriminatie van passagiers strikt verboden is.' De door IRAC ingeschakelde advocaat eist een schadevergoeding van meer dan tienduizend euro. El Al had Rabinowitz slechts een korting van zo'n 200 euro op haar volgende vlucht aangeboden.

IRAC stapte al eerder -met succes - naar de rechter. In 2011 bepaalde het Hooggerechtshof dat er een einde moest komen aan de verplichte scheiding van mannen en vrouwen in zogeheten kosjere lijnbussen. Die rijden op plaatsen met een grote ultra-orthodoxe gemeenschap. IRAC documenteerde ook gevallen van segregatie in ziekenhuizen, postkantoren en andere publieke gelegenheden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden