Joodse actiegroep doet aangifte tegen VPRO: Abou Jahjah in Zomergasten 'gevaarlijk'

De Joodse actiegroep Federatief Joods Nederland (FJN) heeft aangifte gedaan tegen Dyab Abou Jahjah en omroep VPRO omdat Abou Jahjah geselecteerd is als één van de gasten in het tv-programma Zomergasten. Ze noemen hem 'gevaarlijk', 'militant' en 'antisemitisch' en beschuldigen de VPRO van het 'verspreiden van haat en ondersteunen van terrorisme.'

Redactie
Abou Jahjah. Beeld anp
Abou Jahjah.Beeld anp

De VPRO maakt zich volgens de club schuldig aan het voorbereiden van een strafbaar feit door Abou Jahjah uit te nodigen, vindt de groep. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de aangifte beoordelen, maar wacht eerst af wat hij gaat zeggen.

Vrijdag plaatste een andere Joodse belangengroep, TOF (Tradition is Our Future), in dablad Trouw een advertentie waarin ze de VPRO ter verantwoording roept. Volgens TOF is het 'gevaarlijk' om de 'militante en antisemitische' Abou Jahjah een podium te geven om zich te kunnen profileren als gevestigde opiniemaker. In de advertentie wordt Abou Jahjah een 'huisvriend van de terroristische Hezbollah' genoemd met 'wanstaltig gedachtegoed', die zich schuldig maakt aan 'ophitserij'.

De actiegroep wilde eerder in een tv-spot zijn standpunt bekendmaken, maar dat werd door de STER tegengewerkt.

Spraakmakend columnist

Eindredacteur Karen de Bok van Zomergasten zegt in een interview in de VPRO-gids dat de komst van Abou Jahjah 'onomkeerbaar' is. 'Hij heeft een opvallende ontwikkeling doorgemaakt. Van een controversieel agitator tot een spraakmakend columnist van kwaliteitskrant De Standaard, de NRC van België.' Gevraagd naar de risico's die de uitzending met zich mee kan brengen, zegt De Bok: 'Wie weet wordt het wel heel saai. Je weet het niet.' De uitnodiging heeft ook binnen de VPRO tot felle discussies geleid.

De controversiële Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah richtte in 2000 in Antwerpen de Arabisch-Europese Liga (AEL) op. Toen er in 2002 rellen uitbraken, nadat een Marokkaan door een Belg was vermoord, zette de AEL burgerpatrouilles in om racisme bij de lokale politie te onderzoeken.

Abou Jahjah is aanstaande zondag de eerste gast in Zomergasten, dat dit jaar door Iran-correspondent Thomas Erdbrink wordt gepresenteerd.

'Ik bouw wél bruggen, zij het niet met racisten en zionisten'

Met zijn nieuwe beweging Movement X wil Dyab Abou Jahjah de woede onder moslimjongeren 'veranderen in positieve energie', zegt hij. Lees hier het interview (+).

Bezig Bij

Ook bij uitgeverij De Bezig Bij leidde Abou Jahjah tot discussie. In februari werd bekend dat De Bezige Bij Abou Jahjah had gevraagd om een deel te schrijven in de Horzel-reeks, een serie 'pamfletten die stof doen opwaaien'. Dat laatste is in ieder geval gelukt, want Pleidooi voor radicalisering zorgt al een poos voor verhitte gemoederen. 'Zijn ze helemaal gek geworden bij De Bezige Bij?', twitterde Bij-auteur Leon de Winter direct na de bekendmaking. Volgens hem heeft Abou Jahjah, een Arabische nationalist met een grondige afkeer van Israël, te vergaande uitspraken gedaan over de Joodse staat.

Zowel Tommy Wieringa als Jessica Durlacher besloten weg te gaan bij de uitgeverij. Dat haar uitgeverij 'iemand die het woord zionisten gebruikt voor joden en zichzelf een fanatiek antizionist noemt' had gecontracteerd, shockeerde haar en maakte dat ze zich onbegrepen voelde, verklaarde Durlacher eerder al.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden